Vrijedna tradicija

Ne bacajte stari kruh! Od njega možete pripremiti osvježavajući kvas

Donosimo recept za napitak od starog raženog kruha koji nas je oduševio

Fermentirano osvježavajuće piće kvas (eng. kvass) potječe iz istočnoeuropske, slavenske tradicije, a najviše ga piju u Rusiji i Ukrajini. Toliko je popularno da je njegovu proizvodnju i distribuciju u Rusiji preuzela Coca-Cola! Kao nusproizvod fermentacije, sadrži mali udio alkohola, do 1,5%, ali ga piju i djeca i odrasli. Smatra se vrlo zdravim napitkom jer sadrži žive kulture probiotskog djelovanja, niz B vitamina i mnoge važne minerale.

image
Mediterranean/Getty Images

image
Sergii Zhmurchak/Getty Images/istockphoto

Svatko ga vrlo lako može napraviti doma. Tradicionalno, kvas se radi od starog domaćeg raženog kruha, ali bit će dobar i pšenični. Svoj kvas napravio sam od ostatka raženog kruha koji sam ispekao s raženim starterom (recept potražite u najnovijem broju magazina Dobra hrana). Tri šnite tog već starog kruha narezao sam na kockice i zapekao ih u pećnici nekoliko minuta, dok malo nisu potamnjele. Zatim sam ih ubacio u veću staklenku (2 l) i prelio mlakom izvorskom vodom (može i obična) - ne smije se napuniti do vrha jer će preko noći iskipjeti. Umiješao sam 4 pune žlice šećera i dodao žlicu raženog startera (nije obavezno) i ovlaš poklopio.

image
Željka Klemenčić

U drugu sam staklenku dodao i dvije narezane cikle koje su mu dale krasnu ružičastu boju. Nakon tri dana na sobnoj temperaturi, kad mi je okus, odnosno omjer kiselosti i slatkoće odgovarao, procijedio sam kvas i spremio ga u frižider. Kvas je zabavno piće. Kad ga pijem, uvijek se smijem.



image
Marko Todorov/Cropix

Ovu, kao i druge zanimljive priče o kruhu potražite u najnovijem izdanju magazina Dobra hrana koji je trenutno na kioscima. Ne propustite još jedno kolekcionarsko izdanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:09