Priče o kruhu

Ovaj domaći brend pravi je dokaz da ukusan kruh i peciva itekako mogu biti i bez glutena

Prije gotovo šest godina Iva Zovko je preuzela Katin kruh bez glutena, pod čijim je imenom sa suprugom otvorila dva brunch bara u centru i proširila proizvodnju

Kada je 2015. Katarina Komarica pokrenula brend Kata gluten free vrlo vjerojatno nije ni slutila koliku će revoluciju donijeti na naše tada uspavano tržište. Ponudivši ukusan kruh i druge pekarske proizvode bez glutena, kojih je tada na policama trgovina bilo tek u tragovima, brzo je prepoznata od kupaca koji jesu, ali i onih koji nisu imali problem s intolerancijom na gluten, no birali su zdraviji kruh i peciva. Nekoliko godina kasnije, u priču ulazi bračni par Iva i Luka Zovko.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

image
Marko Todorov/Cropix

- Ja sam se, upoznavši Katarinu, vrlo brzo zaljubila u cijeli Kata brend i filozofiju. Istovremeno gledajući na to kao poslovni, ali i osobni izazov, ponukalo me da se upustim u privatne vode, pogotovo kad je Katarina rekla da ga misli prodati i prepustiti nekome tko bi ga s jednakom strasti i žarom mogao nastaviti graditi i napraviti veće korake u razvoju i širenju na tržište. I tako je sve krenulo, bila je to 2018., suprug i ja smo napustili svoje poslove i krenuli iz tadašnjeg malog pogona u Preradovićevoj u veći prostor na Savici, počeli s ulaganjem u inventar, širenje posla, zapošljavanje i razvoj novih proizvoda i usluga - priča nam Iva Zovko ističući kako su neki proizvodi ostali u ponudi od prvog dana. Pored bureka i zlevke tu je, naravno, i njihov poznati tamni kruh bogat sjemenkama.

Proizvodnja bezglutenskih pekarskih proizvoda vrlo je izazovna, i to najviše zbog svega što joj prethodi, a to su kontrola sirovine i kvalitete, što ne trpi greške

image
Marko Todorov/Cropix

image
Marko Todorov/Cropix

image
Marko Todorov/Cropix

image
Marko Todorov/Cropix

image
Marko Todorov/Cropix

- Kako kupcima, tako je i meni to naš najdraži proizvod. Napravljen je pretežno od rižinog brašna kojeg nabavljamo u Njemačkoj, jer je izuzetne kvalitet i posjeduje sve potrebne certifikate. U njemu su i sjemenke uljarica zbog čega je bogat nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima, ali i psyllium te pržene sjemenke leće koje mu daju posebno dobar okus. Dolazi u malom i velikom formatu.

image
Marko Todorov/Cropix

image
Marko Todorov/Cropix

Proizvodnja bezglutenskih pekarskih proizvoda je, ne krije, vrlo izazovna. Možda najviše, kaže, sve ono što joj prethodi, a to su kontrola sirovina i kvalitete koji ne trpe greške i eksperimente. Usprkos tome, ovaj zagrebački brend, na svojim je počecima imao 15-ak proizvoda, a danas ih imaju više od sto, kad im se pribroje svi oni koje nude u trenutno dva brunch bara u Zagrebu. I nisu samo bezglutenski, već su neki od njih i keto i vege.


image
Marko Todorov/Cropix

Ovaj tekst dio je novog broja magazina Dobra hrana, koji je trenutno na kioscima. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:09