Priče o kruhu

Baka Anastazija s tržnice Dolac: "Puno nam se kupaca vraća i tvrde da je naš kruh najbolji koji su probali"

Anastazija Novoselec već 71 godinu svoj kruh prodaje na tržnicama, a u obitelji i dalje sve rade sami - kukuruz za kruh melju na mlin, ručno mijese pa peku u velikoj peći na drva

Svatko tko vikendom pohodi zagrebačku tržnicu Dolac sada već dobro poznaje baku s najboljim kukuruznim kruhom u Zagrebu - Anastaziju Novoselec. Prepoznatljivo je lice koje već desetljećima susrećemo na omiljenoj tržnici i čak ni danas, s 91 godinom iza sebe, nije joj problem sjesti za klupu, družiti se s kupcima i ponuditi im svoj težak, blago slatkast, zasitan i tako ukusan kukuruzni kruh. Upravo ona mnoge je generacije zagrebačkih obitelji naučila da je pravi domaći kruh, bez nepotrebnih dodataka i napravljen od kvalitetnih sastojaka najbolji koji mogu kupiti.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Već 71 godinu idem na plac, prije sam znala ići i na Britanac, a sada samo na Dolac. Imam tamo svakakvih prijatelja, a najdraže mi je kada mi dođu, pozdrave me s ‘dobro jutro, baka moja mila‘, ja im dam kruha, malo popričamo, izljubimo se i idemo dalje svatko svojim putem. Dok god budem mogla, ići ću jer je to nešto što volim i znam raditi", rekla nam je dobro raspoložena Anastazija kada smo je posjetili u njezinom domu kraj Samobora, gdje živi s obitelji svoje kćeri Branke, koja je svake nedjelje prati i na tržnici.

image

Branka Novoselec, kći Anastazije Novoselec

Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

image

Branka Novoselec, kći Anastazije Novoselec

Vedran Peteh/Cropix

Baka Anastazija otkrila nam je i kako je kruh naučila raditi od svoje bake, a sada je recepturu prenijela na svog unuka Ivana. Prestara je, kaže, da ga radi sama, budući da kukuruz za kruh melju sami na mlin, a i ostatak postupka obavlja se ručno. Kako nam je rekla, osim kukuruznog brašna, koriste još i raženo, a u tijesto dodaju i domaći kvasac.

"Domaći kvas sami miješamo već godinama, niti ne znam koliko dugo, a kruh radimo tako da pomiješamo sve sastojke, s time da kukuruzno brašno prvo pofurimo, onda mijesimo, oblikujemo i pečemo u našoj velikoj peći na drva. Pečemo veće i manje kruhove, od 3-4 kile do 8 kila", rekla je baka Anastazija, koja je za svoju predanost, promociju svoga kraja, ali i dugogodišnji rad na tržnici višestruko nagrađivana.

image
Vedran Peteh/Cropix

image
Vedran Peteh/Cropix

"Otkad ja znam za sebe, nama je kruh dobro išao i ljudi to vole. Kad nemamo preveliku gužvu, narežemo koju šnitu i ponudimo kupcima da probaju, malo popričamo s njima, na placu se uvijek ima kaj pričati i saznati. Iako plac više nije kaj je nekad bio, mladi se danas sve više prebacuju na domaće i cijene to što mi radimo tako da smo uglavnom do 10, 11 sati ujutro rasprodani", objasnila nam je pa dodala kako kruh rade i po narudžbi, a doba oko Uskrsa za njih je posebno radno.

"Ja sam već stara, ali dobro pamtim lica. Puno kupaca nam se vraća i vele da je to najbolji kruh koji su probali, dolaze stari i mladi, roditelji i njihova djeca, puno sam ih i gledala kako odrastaju. Za mene nema razlike među svima njima, svi su moji ljudi i kad bi mogli, mi bismo napravili kruha da ga ima za baš svakoga", veselo je dodala Anastazija Novoselec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:08