Okusi koje obožavaju milijuni

Egzotično, zaista slasno i, najbolje, gotovo u samo par minuta: Pripremite Pad Thai Koong

U novom serijalu Dobre hrane donosimo vam više recepata za jela tradicionalne tajlandske kuhinje koje nam priprema Tatiya Berlan

Foodieji širom svijeta sretnu Novu godinu poželjet će i 13. travnja, jer upravo tada počinje višednevna proslava Tajlandske lunarne godine - Songkrana. Popularnost tajlandske kuhinje lako je provjerljiva. Kako piše naš suradnik Bruno Bratić u temi posvećenoj tajlandskoj kuhinji u novom broju magazina Dobra hrana, na glasovitoj CNN-ovoj listi 50 najomiljenijih jela svijeta čak je sedam tajlandskih, dakle daleko najviše na svijetu!

VIDEO: JURE CUKAR I DAVOR PONGRAČIĆ, MONTAŽA: TONĆI LAURA



Ako uskoro ne planirate na Tajland, dašak ove zemlje i njezine bogate gastronomije možete doživjeti ako upoznate Srećka Berlana, njegovu suprugu Tajlanđanku Lak i njihovu jedinicu Tatiyu. Srećko i Lak upoznali su se prije 22 godine kada je on posjetio Tajland i bila je to, kako su priznali našem kolegi, ljubav na prvi pogled. Ubrzo svi troje sele u Hrvatsku i u Zagreb donose dio Tajlanda, ne samo u poetskom smislu.

image

Tatiya, Srećko i Lak Berlan

Berislava Picek/Cropix

U obiteljskoj trgovini Pan Asia među dvije tisuće proizvoda deseci su tajlandskih namirnica uz koje se lako uživjeti u veliku dalekoazijsku kulinarsku tradiciju.

Samo za Dobru hranu Tatiya je pripremila nekoliko tradicionalnih tajlandskih jela, za koje vam u nastavcima donosimo video recept!

image
Berislava Picek/Cropix

PAD THAI KOONG

Prženi rižini rezanci s kozicama

Sastojci (za 4 - 6 osoba):

300 g širokih rižinih rezanaca (5 mm)
300 g repova kozica
80 g prženog tofua narezanog na kockice
50 g prženih sušenih repova kozica
150 g šalota ili crvenog luka rezanog na tanke kolutove
2 jaja
15 g sušenih crvenih čili paprika
300 g sojinih klica
3 žlice ulja

image
Berislava Picek/Cropix

Za umak:

150 g soka od tamarinda
150 g palminog šećera
15 g octa
45 ml (3 jušne žlice) ribljeg umaka

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

1. Rižine rezance močite u vodi da omekšaju pa ocijedite.

2. Na niskoj temperaturi pažljivo zagrijavajte sastojke za umak, pustite da se otope pa pirjajte oko 10 minuta da se zgusne i karamelizira. Odložite na stranu.

3. Na visokoj temperaturi u wok dodajte ulje, a zatim luk i pržite dok ne počne puštati miris. Dodajte čili paprike, svježe i sušene kozice, tofu i rižine rezance. Brzo pržite uz stalno miješanje dok sastojci ne postanu hrskavi i zlatni. Prema potrebi, dodajte malo vode. Dodajte Pad Thai umak i nastavite miješati dok se umak dobro ne upije u rezance. Na kraju ravnomjerno umiješajte sojine klice i maknite s vatre.

4. Jelo poslužite ukrašeno svježim klicama, grubo mljevenom prženim kikirikijem i kriškama limete. Puno jednostavniji način pripreme ovog jela je s umakom Pad Thai. Preporučujemo da probate originalni Pad Thai umak, koji možete nabaviti u Pan Asia trgovini u zagrebačkoj Ivanićgradskoj, jer je proizveden u Tajlandu po tradicionalnom receptu.

image
Berislava Picek/Cropix; Dizajn: Vesna Veselić

Ovaj je recept dio velike teme o tajlandskoj kuhinji iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je na kioscima, od četvrtka, 21. ožujka 2024. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:03