Okusi koje obožavaju milijuni

Ni riža, a ni curry ne moraju biti dosadni, imamo recept za inačicu bogatu kremasto-orašastih okusa

U novom serijalu Dobre hrane donosimo vam još jedan recept za jelo tradicionalne tajlandske kuhinje koje nam priprema Tatiya Berlan

Višednevna proslava Tajlandske lunarne godine - Songkrana samo što nije počela. Održava se 13. travnja i upravo to će biti dobar povod da foodieji širom svijeta požele još jednu sretnu Novu godinu. Popularnost tajlandske kuhinje lako je provjerljiva. Kako piše naš suradnik Bruno Bratić u temi posvećenoj tajlandskoj kuhinji u novom broju magazina Dobra hrana, na glasovitoj CNN-ovoj listi 50 najomiljenijih jela svijeta čak je sedam tajlandskih, što je daleko najviše na svijetu!

VIDEO: JURE CUKAR I DAVOR PONGRAČIĆ, MONTAŽA: TONĆI LAURA


Dašak ove zemlje i njezine bogate gastronomije, ako uskoro ne planirate putovati na Tajland, možete doživjeti ako upoznate Srećka Berlana, njegovu suprugu Tajlanđanku Lak i njihovu jedinicu Tatiyu. Srećko i Lak upoznali su se prije 22 godine kada je on posjetio Tajland i bila je to, kako su priznali našem kolegi, ljubav na prvi pogled. Ubrzo svi troje sele u Hrvatsku i u Zagreb donose dio Tajlanda, ne samo u poetskom smislu.

image

Tatiya, Srećko i Lak Berlan

Berislava Picek/Cropix

U obiteljskoj trgovini Pan Asia među dvije tisuće proizvoda deseci su tajlandskih namirnica uz koje se lako uživjeti u veliku dalekoazijsku kulinarsku tradiciju.

Samo za Dobru hranu Tatiya je pripremila nekoliko tradicionalnih tajlandskih jela. Nakon Pad Thai Koonga, Khao Pad Koonga i Tom Yum Koonga priprema nam nešto posebno.

image

Tatiya Berla

Berislava Picek/Cropix

KAENG PANANG NUEA

Panang kari s govedinom

Bogatiji i ukusniji od klasičnog tajlandskog crvenog curryja, panang curry se odlikuje punim kremasto-orašastim okusom.

Sastojci (za 4 - 6 osoba):

45 ml (3 jušne žlice) ulja od kikirikija
60 g panang curry paste
100 g neslanog kikirikija
600 g nemasnog goveđeg filea narezanog na tanke ploške
400 ml kokosova mlijeka
4 lista kafir-limete
40 g palmina šećera
30-45 ml (2-3 jušne žlice) ribljeg umaka
sok jedne limete
1 fino narezan crveni čili
1 jušna žlica bosiljka

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

1. Na niskoj temperaturi, bez ulja prepržite kikiriki da dobije zlatnu boju i postane mirišljav. Ohladite ga i grubo nasjeckajte ili zgnječite u mužaru.

2. Ulje stavite u wok, pa na srednjoj temperaturi oko 5 minuta pirjajte panang curry pastu dok ne počne cvrčati i ne pusti miris. Dodajte kokosovo mlijeko i listove limete, pojačajte temperaturu i kuhajte da se lagano zgusne. Umiješajte palmin šećer i riblji umak, pa kuhajte još 5 minuta da se umak reducira.

3. Dodajte meso i kuhajte 3-4 minute dok ne izgubi crvenu boju, uspite sok limete i probajte da biste po potrebi dodali još ribljeg umaka ako nije dovoljno slano. Skinite sa štednjaka, pospite kikirikijem, bosiljkom i čilijem i poslužite vruće s tajlandskom jasmin-rižom.

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj je recept dio velike teme o tajlandskoj kuhinji iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od ožujka 2024. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:03