Okusi koje obožavaju milijuni

Volite li kiselo i ljuto, tada bi vam se mogla svidjeti ova raskošna juha u kojoj sami birate glavnu namirnicu

U novom serijalu Dobre hrane donosimo vam još jedan recept za jelo tradicionalne tajlandske kuhinje koje nam priprema Tatiya Berlan

Višednevna proslava Tajlandske lunarne godine - Songkrana počinje 13. travnja i upravo to će biti dobar povod da foodieji širom svijeta požele još jednu sretnu Novu godinu. Popularnost tajlandske kuhinje lako je provjerljiva. Kako piše naš suradnik Bruno Bratić u temi posvećenoj tajlandskoj kuhinji u novom broju magazina Dobra hrana, na glasovitoj CNN-ovoj listi 50 najomiljenijih jela svijeta čak je sedam tajlandskih, što je daleko najviše na svijetu!


VIDEO: JURE CUKAR I DAVOR PONGRAČIĆ, MONTAŽA: TONĆI LAURA

Dašak ove zemlje i njezine bogate gastronomije, ako uskoro ne planirate putovati na Tajland, možete doživjeti ako upoznate Srećka Berlana, njegovu suprugu Tajlanđanku Lak i njihovu jedinicu Tatiyu. Srećko i Lak upoznali su se prije 22 godine kada je on posjetio Tajland i bila je to, kako su priznali našem kolegi, ljubav na prvi pogled. Ubrzo svi troje sele u Hrvatsku i u Zagreb donose dio Tajlanda, ne samo u poetskom smislu.

image

Tatiya, Srećko i Lak Berlan

Berislava Picek/Cropix

U obiteljskoj trgovini Pan Asia među dvije tisuće proizvoda deseci su tajlandskih namirnica uz koje se lako uživjeti u veliku dalekoazijsku kulinarsku tradiciju.

Samo za Dobru hranu Tatiya je pripremila nekoliko tradicionalnih tajlandskih jela, za koje vam u nastavcima donosimo i video recept!

image

Tatiya Berlan

Berislava Picek/Cropix

TOM YUM KOONG

Kiselo-ljuta juha s kozicama

Sastojci (za 4 - 6 osoba):

1 litra bistre pileće juhe
400 g repova kozica
60 ml soka limete
2 jušne žlice nasjeckanog mladog luka
1 jušna žlica svježeg korijandra
10 listova kafir-limete
4 crvena čilija
3 stapke limunske trave
2 žlice poprečno narezanog galangala
225 g gljiva slamnjača
45 ml (3 jušne žlice) ribljeg umaka
1 jušna žlica čili paste u ulju (Prik-pao)

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

1. S repova kozica odstranite ljusku i tamnu venu, tako da ostane samo rep (butterly). Limunsku travu lagano istucite i narežite na komade veličine 1-2 cm. Čili papričice lagano zgnječite tučkom u mužaru.

image
Berislava Picek/Cropix

2. U kipuću pileću juhu dodajte limunsku travu, galangal i lišće kair-limete. Kad juha ponovno zavrije, dodajte gljive, riblji umak, Prik-pao i sok limete. Sada sve dobro promiješajte i dodajte repove kozica i čili papričice. Čim repovi poprime crvenkastu boju (znači da su kuhani), sklonite posudu s plamena i prije posluživanja juhu pospite sjeckanim mladim lukom i lišćem korijandra.

image
Berislava Picek/Cropix

Puno jednostavniji način pripreme ovog jela je s pastom Tom Yum. Preporučujemo da probate originalnu Tom Yum pastu proizvedenu u Tajlandu po tradicionalnom receptu, koji možete nabaviti u Pan Asia trgovini u zagrebačkoj Ivanićgradskoj. Dodajte 3 jušne žlice Tom Yum paste, 1½ čajnu žličicu soli, gljive i sok limete u 1 litru kipuće vode. Kad juha ponovno zakipi, dodajte repove kozica i čili papričice (prema ukusu). Čim repovi dobiju crvenkastu boju, sklonite posudu s plamena i prije posluživanja pospite sjeckanim mladim lukom i lišćem korijandra.

SAVJET: Osim kozica, možete koristiti piletinu ili plodove mora, a po želji u juhu možete dodati kokosovo ili kondenzirano mlijeko.

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj je recept dio velike teme o tajlandskoj kuhinji iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je na kioscima, od četvrtka, 21. ožujka 2024. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:03