NEVJEROJATAN RAST

‘Svi su u potpunoj panici!‘: Niti jednom proizvodu nije ovako strašno porasla cijena, kako ćemo sada do ‘hormona sreće‘!?

Loši su prinosi posljedica suša i bolesti koja je napala drveće, ali i nedostatnih ulaganja te potpora uzgajivačima

Uskrsni zečevi su već sada žrtva rasta cijena temeljne sirovine, kakaa

 

 Fabrice Coffrini/Afp

Ovu je godinu obilježio rast cijene jednog proizvoda, da, svi pričaju o zlatu, ali ono je trajno, litij, paladij ili titan, ni bakar, trajno sjajna zvijezda trgovine robom ne mogu se mjeriti s ovim smeđim zlatom, nije mu ni bitcoin ravan: u proteklih je godinu dana nezapamćen bio rast cijena kakaa.

Nadmašio je i tehnološki hit, tvrtku Nvidia: u tri mjeseca ove godine cijena kakaa se udvostručila, u odnosu na prošlu godinu porasla 250%. Vrijednost metričke tone je u ponedjeljak, 25. ožujka, porasla 700 dolara, u utorak, prvi put u povijesti, prešla 10.000 dolara na financijskom tržištu u New Yorku, kasnije se nešto spustila. Reuters navodi da je posljednja cijena prije zatvaranja tržišta u četvrtak bila 9.741 dolar. Cijena kakaa se od 2010. pa do proške godine kretala u zoni 2500 dolara uz kolebanja.

image

Ovako izgleda plod iz kojeg se dobiva kakao

Gil Cohen-magen/Afp

Bloomberg upozorava da je tako snažan rast cijena posljedica i tržišnih makinacija koje dovode do napuhavanja vrijednosti. Visoke cijene se neće preliti prema proizvođačima kakaa zato što su vlade Côte d‘Ivoire i Gane odredile cijene kakaa na temelju prodaje ostvarene godinu dana ranije. Poljoprivrednici u Côte d‘Ivoire dobivaju 1.000 afričkih franaka po kilogramu, dok oni u Gani dobivaju 20.928 cedija po toni, u oba slučaja oko 1.600 dolara po toni.

Kako ćemo sada do hormona sreće?

Čokolada će ostavljati sve gorči okus u ustima pri kupovini jer će joj cijena neumitno rasti što će imati utjecaja ne sve razine društva, čokolada djeluje smirujuće, potiče hormon sreće. Njemački statistički zavod je objavio da uvozna cijena kakaa u siječnju bila 73,4% viša nego godinu dana ranije, a kakao mase i maslaca 49,4 posto.

Bloomberg navodi da su čokoladna jaja u odnosu na prošlu godinu poskupjela 12% na američkom tržištu, a prodaja je pala 4,2%. Analitičari navode da bi do idućeg Uskrsa cijene čokolade mogle još narasti jer se ne očekuje smirivanje na tržištu kakaa čija će vrijednost, predviđaju tržišni analitičari, još koju godinu ostati na visokim razinama. Dio proizvođača je stoga već posegnuo za modelom smanjenja udjela kakaa u čokoladi: mi se stariji sjećamo kako su se u doba kriza 1980-ih prodavale šećerne table umjesto čokolade. Dio proizvođača je krenuo drugim putem koji mediji na engleskom nazivaju "shrinkflation", kombinacija riječi "shrink", smanjiti se i inflacija, proizvod je manji, a cijena je ista, tvrtka Mars se navodi kao primjer, njihovi su proizvodi vidljivo manji.

Oko 75% svjetske proizvodnje kakaa dolazilo je iz Zapadne Afrike, Gana i Côte d‘Ivoire su ključni dobavljači – ove će godine njihov udio pasti na oko 53%. "Tržište je uzdrmano lošim prinosima ključnih zapadnoafričkih uzgajivača koji su doveli svijet do trećeg uzastopnog godišnjeg deficita opskrbe. Industrija se bori s naslijeđem slabih povrata koji se isplaćuju uzgajivačima kakaovca i rastu strahovi oko mogućnosti nabave dovoljno zrna", piše Bloomberg. Loši su prinosi posljedica suša i bolesti koja je napala drveće kakaovca, ali i desetljeća nedostatnog ulaganja i potpore uzgajivačima kakaovca.

EU pokušava ispraviti teškoće uredbe

Negativno je na proizvodnju utjecala i uredba EU o stavljanju na raspolaganje na tržištu Unije i izvozu iz Unije određenih roba i proizvoda povezanih s krčenjem i propadanjem šuma. Uzgajivači kakaa ne smiju krčiti šume da bi napravili nove nasade što im onemogućava povećanje proizvodnje. EU je u veljači ove godine pokrenula Inicijativu održivog kakaa najavljujući financijsku pomoć proizvođačima u Zapadnoj Africi budući da 80% svjetske proizvodnje kakaa stiže u EU.

Javljaju se novi proizvođači, Brazil i Ekvador pokušavaju nadoknaditi manjak, ali potrebno je vrijeme da se proizvede zrnje. "Svi su u panici", Bloombergu je rekao Brandon Tay Hoe Lian, glavni izvršni direktor tvrtke Guan Chong, jednog od najvećih svjetskih prerađivača kakaovca. "Cijene su svakim danom sve više, ali zrnja nema. Ne samo da se moramo boriti za zrnje, već plaćamo i premije," rekao je Bloombergu. Međunarodna organizacija za kakao očekuje da će ove godine prinosi u odnosu na potražnju biti niži oko 374.000 tona.

Dodatni je prepreka zaduženost Gane koja joj onemogućuje pristup međunarodnim financijskim tržištima. Sve se nade polažu u dobru vijest od utorka prema kojoj vlada u Accri kreće u pregovore s vjerovnicima radi restrukturiranja 13 milijardi dolara duga. Olakšavanje dužničkog pritiska moglo bi omogućiti stvaranje boljih uvjeta proizvođačima kakaa što utječe na kvalitet I cijenu čokolade koju jedemo. Unatoč tome, valja se pripremiti za doba skuplje čokolade. Da, ni sreća više nije jeftina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 20:25