Još jedan udar na novčanik

Duplo skuplje nego na početku 2024.: Mnogima omiljeni slatki porok uskoro će koštati znatno više

 Unsplash
Cijene kakaovca na globalnom tržištu su se utrostručile u odnosu na one otprije deset godina, a udvostručile od početka godine, zbog čega će rasti cijena čokolade

Cijena zrna kakaovca od početka godine je udvostručena, što povećava izglede za golemo poskupljenje čokolade u bliskoj budućnosti. Tvrtka Mondelez, koja među svojim brendovima ima Cadbury i Toblerone, tako je za DPA agenciju rekla da će morati povećati cijene svojih proizvoda zbog inflacije kakaovca. I CoBank, američki zajmodavac za agrobiznise, u izvješću je upozorio da su "vjerojatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tijekom cijele godine", prenosi Hina.

Naime, do početka veljače cijene na tržištu kakaa premašile su 5000 dolara po toni, što je najviše od 1977. godine, prije nego što su neki prošlotjedni ugovori dosegnuli rekordnu cijenu - i iznad 8400 dolara. To znači da su se cijene utrostručile u odnosu na one otprije deset godina.

image
Unsplash

Većina svjetskog kakaovca uzgaja se u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Bjelokosti dva su najveća dobavljača. Ipak, u posljednje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cijene porasle čak i prije nego što su nedavne oluje, bolesti usjeva i zatvaranje tvornica dodatno poremetile žetvu i rad prerađivača kakaovca.

Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca (ICCO) objavila je 29. veljače da bi globalni deficit opskrbe mogao narasti na 374.000 tona u razdoblju od 2023. do 2024. u odnosu na već visokih 74.000 tona u razdoblju od 2022. do 2023.

image
Unsplash

"Očekuje se znatan pad proizvodnje u zemljama u kojima djeluju najveći proizvođači, jer se predviđa da će oni osjetiti štetan učinak nepovoljnih vremenskih uvjeta i bolesti usjeva", stoji u objavi ICCO-a, pri čemu se već ove godine očekuje pad ponude za 11 posto, premda je potražnja povećana za 5 posto.

Tomu treba dodati i povećan pritisak na povećanje cijena čokolade zbog poskupljenja šećera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 20:25