Uje: prvi hrvatski olive oil bar

Prvi hrvatski “olive oil bar” nalazi se u srcu Dioklecijanove palače u Splitu. Uje oil bar otvoren je prvog dana srpnja, a brojni Splićani odmah su pohrlili u njega kako bi isprobali neka od 50 vrsta maslinova ulja.

– Misija nam je promocija vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja. Osim što se mogu degustirati u baru, ulja se mogu kupiti u Uje oleoteci, koja se nalazi u sklopu prostora. Ponuda oleoteke bazirana je na maslinovu ulju i pikulecama, hrvatskim tapasima. Dnevna ponuda jela ovisi o dostupnosti svježih namirnica – kaže vlasnik Uja Leopold Botteri.

U baru se nude brojni specijaliteti, poput skute s medom i maslinovim uljem, paradižota, mola sa slanutkom, sipe na mletački, gregade od svježe ribe, teleće jetrice s džemom od kapule, janjećih jetrica s ružmarinom…

Logičan razvoj oleoteka

Vlasnik kaže da je vinska karta bara vrlo kratka, ali promišljena. U ponudi imaju petnaestak hrvatskih vina, za koja smatraju da predstavljaju najbolje od onoga što se u našoj zemlji trenutno nudi. U ponudi su i dva vina kuće, čija butelja košta po 79 kuna.

– Uje oil bar bio je logična posljedica razvoja oleoteke Uje, koja je u Zagrebu već otvorila Galeriju maslinova ulja. Na obali imamo čak 15 oleoteka specijaliziranih za prodaju maslinova ulja – pojašnjava Botteri.

Prihvatljive cijene

Bar radi od 12 do 24 sata, a zanimljivo je da ima karticu vjernosti za svoje stalne goste. Ona omogućava 20 posto popusta na cijene hrane i pića, a vlasnik kaže da su se za to odlučili jer žele stvoriti dobar odnos s domaćim gostima. Osim toga, prihvatljive cijene svima su bile misao vodilja prilikom stvaranja ponude.

Već postoje planovi za zimu: u Uje baru će gostovati brojni hrvatski chefovi, održavat će se degustacije vina, prezentacije maslinovih ulja, mali koncerti… Sve će se to savršeno uklopiti u prostor, koji je uređen kao suvremena konoba.

– Prilikom uređenja zadržali smo originalni zid Dioklecijanove palače. Na podu su pločice od terakote kupljene na jednom istarskom imanju, strop je djelo umjetnika Hrvoja Peruzovića koji je nalijepio stare primjerke Slobodne Dalmacije i na njima intervenirao u svojem stilu.

Začinsko bilje

Sav namještaj izrađen je od borovine, pošto smo htjeli da se koristiti autohtoni materijal – kaže Botteri.

Osim autohtonog dalmatinskog drveta, posjetitelje oduševljajaju mirisi. Pritom, kažu, ne misle samo na mirise hrane. Začinsko bilje Mediterana koje raste u prostoru daje mu neprestano privlačan miris i svježinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:51