SPLITSKI ĐIR

Friška riba iz kućne peškarije unutar Dioklecijanove palače novi je adut prvog olive oil bara

 Igor Jakšić/
Uje Oil Bar desetim rođendanom otvara novo poglavlje: predstavljene su izložbena ribarnica i nova konoba

Prije deset godina otvorio se Uje Oil Bar. Do tada je bilo potpuno nepojmljivo da negdje u Hrvatskoj možete kušati 50-ak vrsta ulja. Jela koja su tad služili bila su: skuta s medom i maslinovim uljem, paradižot, moli sa slanutkom, sipe na mletački, gregada od svježe ribe, teleće jetrice s džemom od kapule, janjećih jetrica s ružmarinom. Imali su i malu kartu od 15 hrvatskih vina s tim da se butelja vina kuće mogla nabaviti za manje od 80 kuna.

image
Igor Jakšić/

Prostor je odmah zapalio Splićane, ali i sve one koji su se zatekli u gradu podno Marijana. Uje Oil Bar smješten je unutar zidina Dioklecijanove palače, u Dominisovoj ulici u nekadašnjem židovskom getu. Iskoristili su originalni zid Dioklecijanove palače, na podu pločice od terakote s jednog istarskog imanja i strop preko kojeg su polijepljeni stari primjerci Slobodne Dalmacije dali su dodatan šarm ovom mjestu.

image
Igor Jakšić/

Za deseti rođendan, Uje Oil Bar darovalo si je "kućnu" peškariju. Spomenuti restoran već odavno nije samo mjesto za jelo jer u sklopu njega radi i wine bar te oleoteka sestrinskog branda Uje, ali od sada ima i prostor u kojem izlažu dnevni ulov. Dok se čeka na stol u ribarnici moći će se popiti čaša pjenušca i degustirati svježa kamenica ili raznovrsni sirovi zalogaji.

image
Igor Jakšić/
image
Igor Jakšić/
image
Igor Jakšić/
image
Igor Jakšić/
image
Igor Jakšić/

Uje Oil Bar za proslavu desetog rođendana okupio je pravu malu morsku reprezentaciju predvođenu karizmatičnim Davidom Skokom, a u pomoć su pristigli i dragi im susjedi restoran Pinku fish & wine i Misto Street Food, kako bi zajedničkim snagama uljepšali cijelu priču. Kuhinja Uje oil bara predvođena mladim Matom Miljkom bila je zadužena za pripremu buzare i brujeta, a samo neka od posluženih jela su: kamenice i tuna tartar, konfit od skuše s mladim špinatom, buzara, morski pas na ražnjiću s mišancom, brujet s makarunima, raža s palentom ili smokvenjak sa sirom. Za glazbeni dio zadužen je bio DJ Ante Jakir, a umjetninama je prostor oplemenio Hrvoje Marko Peruzović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:05