Puretina s mladim krumpirima

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 120 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1,3 kg pureći zabatak
  • 1 kg mladog krumpira
  • sol
  • mljeveni svježi scrni papar
  • mljevena sušena chilli papričica
  • 2 čajne žličice usitnjene majčine dušice
  • 1 čajna žličica usitnjenog ružmarina
  • 1 čajna žličica usitnjenog bosiljka
  • nekoliko svježih listova majčine dušice za ukras
  • 0,1 dl maslinova ulja
  • 120 ml suhog bijelog vina

Priprema

1. korak

Batak i zabatak dobro natrljajte solju, paprom, chilli papričicom, mješavinom začinskog bilja pa pustite da odstoji oko pola sata. Pećnicu ugrijte na 150°C. U pleh za pečenje stavite puretinu i prelijte ju maslinovim uljem. Pecite 60-ak minuta.

2. korak

Krumpir dobro operite pa oštrom stranom spužvice za pranje posuđa ili žičicom malo istrljajte koricu. Male krumpire ostavite cijele, a veće prepolovite po dužini. Posolite ih i stavite uz puretinu pa sve prelijte bijelim vinom. Pecite na 200°C još pola sata, odnosno dok alkohol ne ispari i krumpiri ne budu pečeni.

3. korak

Prije posluživanja ukrasite grančicama majčine dušice.

Savjet: Meso će ostati sočnije i bolje će se ispeći ako ga prvih sat vremena peËete u poklopljenom pekaču ili pokrivenog aluminijskom folijom. Ako ne volite ljutkasti okus, nemojte stavljatichilli papričicu nego prije pripreme meso malo natrljajte slatkom paprikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:50