Serijal Dobre hrane

Zagrebački gablec: Amfora na Dolcu jedan je od boljih izbora ako ste raspoloženi za riblja jela

U ovom malenom, ali vrlo simpatičnom bistrou svaki dan možete pojesti najsvježije lignje, ribu i ostala riblja jela po vrlo pristupačnim cijenama.

Ako ste u potrazi za dobrim brzinskim gablecom u Zagrebu jedan od boljih odabira svakako je Amfora na Dolcu. Smještena je tik do ribarnice, pa u ovom malenom, pomalo derutnom, ali vrlo simpatičnom bistrou svaki dan možete pojesti najsvježije lignje, ribu i ostala riblja jela po vrlo pristupačnim cijenama. No, na mjesto na pomalo zbijenoj terasi, koja gleda na štandove užurbanog Dolca, vrlo vjerojatno ćete trebati malo pričekati jer ovdje svakodnevno ručaju prodavači i kupci s placa, a posljednjih godina sve je više turista koji rado svraćaju na tanjur jela od svježe ribe.

Zanimljivo je i da Amfora neprekidno posluje od 1988. godine, a njegovi stalni posjetitelji već znaju da u kuhinji ne postoji škrinja sa zamrznutim namirnicama, pa izbor gableca isključivo ovisi o ponudi u ribarnici i na štandovima što je zapravo tradicija koju bi svaki bistro smješten na placu trebao imati.

image
Privatna arhiva

U Amfori se kuhaju jednostavna i klasična jela poput ribljih juha, bakalara na žlicu, prženih gavuna i lignji, te većih komada plave ili bijele ribe koje pripremaju na grill ploči, a sol, papar, maslinovo ulje i marinada glavni su dodaci jelima. Poznato je i da su ovom bistrou porcije prilično obilne, a u to smo se i sami uvjerili kada smo tijekom jednog radnog dana svratili na brzinski ručak. Na meniju je tada bila riblja juha, pržene srdele, lignje i trlje, zatim brancin s blitvom i krumpirom, tuna steak, oslić, kozice i bakalar na žlicu.

image
Privatna arhiva

Naručili smo riblju juhu koja nam je poslužena s malo riže i povećim komadima mesa, a nakon toga na stol nam je stigao i zaista solidan sušeni bakalar s krumpirima na žlicu. U spontanom razgovoru sa šankericom Anom koja je u Amfori provela gotovo cijeli svoj radni vijek, doznali smo da to jelo pripremaju isključivo sa sušenim norveškim bakalarom koji je poznat po dobroj kvaliteti.

image
Privatna arhiva

Nakon bakalara stigli su nam i prženi gavuni s krumpir salatom, a porcija je bila toliko velika da se komotno moglo najesti dvoje odraslih ljudi. I ovo jelo bilo je vrlo ukusno, gavuni su bili slatki i dovoljno prženi, a krumpir salata dobre teksture. Vrlo je pohvalno i što na stolu stoji maslinovo ulje i vinski ocat što u mnogim bistroima nije slučaj, pa se maslinovo ulje treba posebno tražiti. Kao što smo već spomenuli na početku, u Amfori se jede dobro i po pristupačnim cijenama, a to dokazuje i ovaj ručak koji smo uz piće platili 30 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:29