Probaj pojesti samo jedan

Tope se u ustima: Isprobajte recept za kekse s lješnjacima i čokoladom nove slastičarke na sceni

Ida Vestić stoji iza slastičarskog brenda Maslo, a slastice koje priprema precizno su izrađene, savršeno uravnoteženih okusa i bez glutena

Bez fizičke trgovine ili slastičarnice, svoje deserte prodaje direktno iz svoje kuhinje, a glas o njoj širi se organski, osobnom preporukom i virtualnim prenošenjem vijesti od usta do usta zadovoljnih kupaca putem društvenih mreža. Ona je Ida Vestić, stoji iza slastičarskog brenda Maslo, a slastice koje priprema precizno su izrađene, savršeno uravnoteženih okusa i bez glutena! Njezino Maslo je "skrivena slastičarnica", jer radi po principu dark kitchena - pojma koji je kod nas postao popularan tek prije nekoliko godina, a koji predstavlja pripremu i prodaju slastica iz proizvodnje, bez fizičke trgovine ili slastičarnice.

Njezine slastice zbilja su nešto posebno. Nježne, uredne i precizno napravljene, a okusom u isto vrijeme bogate i lagane, kremaste i hrskave. Svaki detalj na svom je mjestu i iz svakog zalogaja jasno je da su u pitanju dobro promišljene kombinacije.

image

Slastičarka Ida Vestić

Neja Markičević/Cropix

Ova 23-godišnjakinja iz Splita je zaljubljenica u slastičarstvo koja je eksperimentirati s bezglutenskim slasticama započela u jeku pandemije koronavirusa. Dok je velik dio kućnih kuhara pokušavao shvatiti kako od startera napraviti kruh, ona je promišljala kako napraviti slastice koje neće sadržavati gluten, a u isto vrijeme neće biti sirove, dosadne i preteške.

“Svaku bezglutensku slasticu koju sam do tada isprobala bila je zapravo sirova, napravljena na bazi oraščića, a budući da sam i sama intolerantna na gluten, odlučila sam napraviti nešto drugačije, kremasto, s puno maslaca i bogatijeg okusa. Krenula sam s cupcakesima i keksima, ali onda sam počela dublje istraživati i došla do ovog gdje sam danas”, rekla nam je Ida, koja nije završila formalno slastičarsko obrazovanje, ali je talentirana, uporna i danas je vlasnica male proizvodnje u centru Zagreba iz koje dolaze slastice u zagrebačke kaiće Luta i Quahwa.

U nastavku vam donosimo njezin recpet za kekse s lješnjacima i čokoladom koji se tope u ustima.

image
Neja Markičević/Cropix

Recept za kekse s lješnjacima i čokoladom Ide Vestić (Maslo)

Trebat će vam:

130 g maslaca
90 g bijelog šećera
90 g smeđeg šećera
1 štapić vanilije
4 g soli
110 g maslaca od lješnjaka
1 jaje veličine L
200 g brašna Schär mix C
4 g sode
100 g lješnjak
120 g čokolade

Priprema:

Mikserom istucite maslac i šećere, zatim dodajte vaniliju, sol i maslac od lješnjaka. Miksajte dok se ne sjedine, a onda ubacite jaje. Ponovno sve dobro sjedinite pa umiješajte i brašno i sodu. Za kraj dodajte nasjeckane lješnjake i čokoladu. Lopaticom za sladoled (ili ručno) oblikujte tijesto u kugle od 100 g i stavite peći na 180 Celzijevih stupnjeva 10 do 15 minuta.

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Cijelu priču o Ivi pronađite u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:00