Tako su dobri

Ovi zalogaji možda nisu dobra ideja kad vam dolaze gosti, jer ćete ih pojesti i prije nego što pozvone na vrata

U novom nastavku gastro kolumne Za pod zub naša Lidija Lončarrić donosi recept za slane i slatke smotuljke kojima je teško odoljeti

Ideju za ove zalogaje vidjela sam na Instagramu, ali ne bih ja bila ja, niti bi ovo bilo "za pod zub", da ih nisam napravila po svom. Umjesto sa sezamom, čilijem i medom, kao što sam to vidjela u originalnom receptu, ja sam feta sir u korama za savijače spojila s pestom od rajčice, a ako ću biti u potpunosti iskrena, ideju sam dobila u trgovini, dok sam se s feta sirom u ruci spuštala do blagajne. Druga dobra ideja toga dana na pamet mi je pala kada su slani zalogaji napokon zamirisali iz pećnice pa sam odmah napravila i slatke.

image
Lidija Lončarić

Reći ću vam samo da su ovo vjerojatno najjednostavniji zalogaji ikad, a su toliko hrskavi, slasni i sočni da, odmah vam govorim, nećete moći pojesti samo jedan. Ma čak niti dva. Zapravo me činjenica da sam ih mogla čuti kako hrskaju preko te fotografije na Instagramu i natjerala da ih poželim napraviti - i nisam nimalo pogriješila.

Meni se čine idealnima za neka neplanirana druženja, ali i kada vam se jede nešto ukusno i slasno, a nemate previše vremena za pripremu. U mojoj varijanti peku se u pećnici, ali vjerujem da prolazi i friteza na vrući zrak. Samo ih rasporedite u košarice za muffine kako se ne bi raspali. I eto, sada vam zapravo još ostaje samo odabrati jede li vam se ovog trena više feta sir ili lješnjaci i čokolada. Sve ostalo prepustite pećnici i sudbini.

image
Lidija Lončarić

Slani i slatki smotuljci

Za slanu varijantu:

feta sir
pesto
maslinovo ulje

Za slatku varijantu:

pečeni lješnjaci
čokolada
maslac

Ostalo:

kore za savijače
dodaci (kapari, ukiseljeno povrće i drugo)

image
Lidija Lončarić

Priprema:

Za slanu varijantu najprije desetak kora za savijače narežite na trake debljine 15 centimetara.

Svaku premažite maslinovim uljem i slažite jednu na drugu. Posljednju koru premažite pestom i u sredinu stavite prutiće feta sira. Zarolajte u valjak i režite na jednake smotuljke.

Sad ih stavite u kalup za muffine i poprskajte s malo maslinova ulja. Pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta.

Za slatku varijantu u blender ubacite šaku tostiranih lješnjaka i jedan red tamne čokolade. Usitnite ih.

Kore isto narežite na trake debljine 15 centimetara, ali svaku premažite otopljenim maslacem i slažite jednu na drugu. Na zadnju u sredinu stavite nadjev, zarolajte i stavite u kalup za muffine.

Poprskajte s još malo otopljenog maslaca. Pecite 15 minuta ili dok ne poprime boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:52