Za pod zub

Ako vam se pakiranje dimljenog lososa čini preskupim, oduševit će vas ova slasna alternativa

Priprema je toliko jednostavna da ga može napraviti baš svatko

Ne znam isplati li se uopće započeti priču o rastu cijena, koji je nenormalan i šokira me svaki put kada uđem u supermarket, pa ću odmah prijeći na stvar i reći da sam testirala trik uz pomoć kojeg se od mrkve dobije jelo nalik na dimljeni losos te da sam otkrićem koje je uslijedilo prilično zadovoljna.

Prvo, ovim jelom uštedjela sam najmanje pet eura. Drugo, točno znam otkud je na moj tanjur stigao ovaj "losos" i ne moram se brinuti koliko je kamiona promijenio da bi završio u hladnjaku kvartovskog dućana. I treće, priprema je toliko jednostavna da ga može napraviti baš svatko, a to je uvijek velik plus.

image
Lidija Lončarić

Ideju za ovo jelo vidjela sam negdje u bespućima interneta i prilično me zaintrigirala, posebice zato što sam čula da i u Zagrebu postoji restoran koji nudi "losos" od mrkve i da su za tim jelom svi ludi. Nisam još isprobala njihovu varijantu, ali nakon što sam testirala kućnu, planiram i to samo da vidim koliko je moja bolja. Šalu na stranu, ovo je ispalo zbilja ukusno, a da ne bi bilo da hvalim samu sebe, pohvalili su me i gosti kojima sam, između ostalog, ovo jelo i ponudila za svoje malo rođendansko slavlje.

Nažalost, među njima nije bilo vegana i vegetarijanaca, ali mislim da bi oni ostali još zadovoljniji mrkvom koja je nekom čudesnom marinadom postala skoro kao pravi dimljeni losos. Da vas u neizvjesnosti ne bih držala predugo, evo recepta!

Losos-mrkva

4-6 srednjih ili velikih mrkvi
1 žlica dimljene paprike
sol
maslinovo ulje (za pečenje i mariniranje)
3 žlice soja sosa
sok jednog limuna
dimljena sol
rižin ocat po potrebi
1 list nori alge (ona za sushi)

Dodatno:
kruh
sirni namaz ili svježi sir
šaka svježeg kopra
sol i papar
maslinovo ulje
češnjak po želji

image
Lidija Lončarić

Priprema:

Mrkvu premažite maslinovim uljem, začinite soli i dimljenom paprikom, pa je u komadu pecite oko sat vremena na 200 stupnjeva. Mrkva treba omekšati i trebate je moći lako rezati na tanke ploške. Što je mrkva veća to će ploške više nalikovati na komadiće dimljenog lososa (moje su bile nešto manje). Narežite je na ploške, stavite u široku i plitku posudu pa dodajte soja sos, limunov sok, dvije do tri žlice maslinova ulja, dimljenu sol i nori algu koju ste natrgali na komadiće. Dobro pomiješajte, da svaki komadić bude prekriven marinadom. Poklopite i držite u hladnjaku preko noći. Namaz od kopra napravite tako da u blender ubacite sirni namaz ili svježi sir, svježi kopar, sol i papar, malo maslinova ulja i režanj češnjaka po želji. Sve zajedno sjedinite i pretvorite u namaz pa njime premažite tostirani kruh i na to stavite mariniranu mrkvu. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:22