RUČAK ISPOD 5 EURA

Nije popularan kao grah, no od jedne konzerve možete napraviti zasitno varivo i gulaš, hrskave kuglice i namaz

U nastavku donosimo 10 recepata koji vas neće koštati previše, a pomoći će vam da najbolji način iskoristite konzervu slanutka

Iako je grah u našoj kulturi daleko popularniji od slanutka, često se uhvatimo kako u smočnici imamo više konzervi slanutka nego graha, što uopće nije loše kada znamo koliko je zdrava i korisna mahunarka u pitanju. Upravo zato, često u receptima njome i mijenjamo grah, jer ne napuhuje, a čini nam se i svestranijom namirnicom.

Volimo ga, primjerice, u salatama, varivima, od njega radimo namaze i hrskave falafel kuglice, ali odličan je i kao dodatak pireu i juhama. Najbolje od svega, konzerva slanutka košta manje od jednog eura, dok sušeni slanutak u supermarketu možete kupiti po cijeni od otprilike 1,30 eura za 500 grama. Svakako vrijedi spomenuti i kako će vam tih 500 grama zasigurno biti dovoljno za pripremu barem dva ručka za dvoje, a želite li si dodatno olakšati posao, veću količinu suhog slanutka možete skuhati odjednom i držati je u hladnjaku pa koristiti po potrebi.

image
Deryn Macey/Unsplash/

Kako bismo vam olakšali današnje mozganje oko ručka, odlučili smo napraviti mali popis jela sa slanutkom koja volimo i kojima se često vraćamo, a ako im date priliku samo jednom, vjerujemo da bi to slučaj mogao postati i kod nas. Svako od ovih jela prilično je jednostavno za pripremu, a nutritivno dovoljno bogato, zasitno i, nama najvažnije, jako ukusno.

ZA POČETAK, HUMUS!

Humus je vjerojatno najjednostavnije i najpoznatije jelo od slanutka. Napraviti ga možete od tek nekoliko sastojaka koje sigurno već imate kod kuće, a u slučaju da ste u nabavci u košaricu zaboravili ubaciti tahini, ne brinite, jer napraviti ga možete i sami.

NAJBOLJI RECEPT ZA HUMUS

KAKO NAPRAVITI TAHINI?

Sezam najprije tostirajte na čistoj tavi. Kada zamiriše orašasto, prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete pastu.

image
/Shutterstock

VIRALNI RECEPT, ALI SA SLANUTKOM

Neko vrijeme na društvenim je mrežama bio totalni hit recept za kremasti grah. Isprobali smo ga, ali smo grah zamijenili slanutkom i napravili jelo kojem smo se kasnije još nebrojeno puta vratili.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

A ZAŠTO NE BI MOGLI I GRAH I SLANUTAK U ISTI LONAC?

Nema razloga da u isti lonac ne ubacite i grah i slanutak, a dodati mu možete i ječam kako biste napravili baš pravo, zasitno i bogato jelo. Recept za ovo varivo s nama su svojevremeno podijelili u korčulanskoj konobi Planjak.

SOČIVO S GRAHOM, SLANUTKOM I JEČMOM

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

RIBA I SLANUTAK SE VOLE

Da se riba i slanutak vole jasno je odavno, a upravo brujet po receptu iz restorana Villa Spiza jedan je od najboljih dokaza. Toliko ukusno i zasitno jelo već dugo nismo kušali.

BRUJET SA SLANUTKOM

image
Ante Cizmic /Cropix

I LIGNJE ISTO!

Znate li da je ovaj gulaš s lignjama i dodatkom slanutka jelo koje će vas okusom podsjetiti na križanca pašticade i dobrog brudeta? Možda je napokon vrijeme da isprobate i uvjerite se da je tome zbilja tako.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/

ZNATE LI DA OD SLANUTKA MOŽETE NAPRAVITI LAŽNI TOFU?

Kada smo isprobali ovo jelo, toliko nam se svidjela jednostavna priprema, da smo recept odmah poslali svim prijateljima veganima. Svestrano je i kombinirati se može na nebrojeno mnogo načina, i to je glavni razlog zašto ovaj ‘tofu‘ planiramo ponoviti i ovih dana.

RECEPT ZA ‘TOFU‘ OD SLANUTKA

image
Lidija Lončarić/

SLANUTAK MOŽE ČAK I ZA DORUČAK

Slanutak toliko volimo da ga povremeno poslužujemo čak i za doručak, a još nam je draže kada napravimo ovo jelo pa nam dio ostane za drugi obrok u danu.

SLANUTAK NA TOSTU

image
Lidija Lončarić/

POZNATI STREET FOOD U KUĆNOJ VARIJANTI

A što kažete na to da kod kuće napravite najfiniji falafel? Poslužite ga u tortilji, ubacite u lepinju, dodajte jednostavan umak i uživajte.

RECEPT JE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/

SALATA JE UVIJEK DOBRA IDEJA

Tražite li ideju za jednostavnu, a zasitnu salatu, stanite, jer imamo recept za vas. Krumpir, slanutak i tuna odlična su kombinacija, posebice ako ih dobro začinite.

RECEPT ZA SALATU

image
Lidija Lončarić/

GRICKALICA ZA EUROSONG

Ako, pak, tražite ideju što danas grickati, a da nije previše masno, dobra opcija može biti hrskavi slanutak. Kombinirajte ga s orašastim plodovima ili čak smrznutim graškom i iznenadite sve one koji vas s kokicama ili čipsom čekaju na kauču.

HRSKAVI SLANUTAK

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:09