Zvuči sjajno

Kažu da je ovo najbolja i najbogatija salata, a možete je napraviti samo u ovo doba godine, evo kako

Originalno ovo jelo dolazi iz Toscane, no po sastojcima bi se moglo pripisati i našim krajevima, pa je doista šteta ne prisvojiti je, barem u proljeće kad gotovo sve s popisa imamo na dohvat ruke

Za aktualni broj magazina Dobra hrana razgovarali smo s pekarima i vlasnicima pekarnica, mijesili smo, uzgajali svoje kvasce, pekli kruh i od njega pripremali nova, slasna jela kojima ćemo se rado vraćati. Jedno od tih jela je i proljetna panzanella, bogata salata recept za koju je s nama podijelio naš suradnik Zoran Šimunić Šime.

Kako je napisao, panzanella je čuvena salata od kruha iz Toscane i radi se najčešće sa zrelim rajčicama, s obzirom na zimsko-proljetno doba, mi smo napravili inačicu bez radioaktivnih rajčica sa šparogama.

Proljetna panzanella

Trebat će vam:

1 mac divljih šparoga
150 g kruha
100 g medvjeđeg luka
250 g mladog špinata
100 g mlade čimulice
1-2 grančice mladog češnjaka
1 jaje
3-4 male domaće cherry rajčice iz zamrzivača
malo muškatnog oraščića
50 g maslaca
50 g parmezana
maslinovo ulje
sol, papar
malo suhog bijelog vina
malo mljevenog mažurana ili dalmatinske mješavine začina

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Špinat, medvjeđi luk i čimule očistite te properite. U široj posudi (najbolje keramički wok) dodajte malo maslaca i ulja te kada se sve zagrije dodajte vlažno povrće, jedan češnjak, stavite malo soli, naribajte muškatnog oraščića i ostatak maslaca. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri - povremeno otklopite i prevrnite povrće. Kada povrće omekša, odnosno drastično se smanji njegov volumen, prebacite ga u usku visoku posudu i napravite smjesu štapnim mikserom dok je sve vruće. Potom dodajte svježe jaje i sve promiksajte. Uskladite okuse s time da pripazite na slanoću jer ćete na kraju umiješati ribani parmezan sa žlicom - dobili ste pesto. Budući da je sve rađeno na toplo, jaje će se samo skuhati.

Od šparoga prvo odvojite vrhove, potom mekani dio (koji je tvrđi od vrhova), a češnjak narežite na kolutiće. U tavici zagrijte ulje dodajte mekani dio šparoga, češnjak, cherry račice, malo posolite i popaprite. Pirjajte pet-šest minuta, po potrebi podlijte s malo vina ili temeljca. Dodajte vrhove, okrenite dva-tri puta, potom dvije žlice pesta te krutone. Sve dobro promiješajte i poslužite toplo.

SAVJET: Pesto možete koristiti za druga jela poput tjestenine, rižota ili kao prilog uz pečene kotlete. U hladnjaku će trajati 4-5 dana.

Kruh narežite na manje kockice (malo manje od 1 cm), dodajte malo soli i začina, pouljite i dobro promiješajte. Zagrijte tavicu i stavite kruh te pecite kockice na srednje jakoj vatri dok se ne napravi korica (krutoni).

image

Fotografija na naslovnici: Berislava Picek/Cropix, dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Marko Todorov/Cropix

Ovaj recept dio je teme o jelima od kruha iz aktualnog broja Dobre hrane koja je na kioscima. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:58