Proljetni hit

Jeste li znali da cvjetove magnolije možete jesti u slanim i slatkim jelima, evo kako ih pripremiti

Da, dobro ste pročitali! Cvijet magnolije tajni je sastojak nekih slanih i slatkih jela, pa se nemojte bojati isprobati ih, a donosimo i provjereni recept

Vjeruje se da je magnolija prvi zemaljski cvijet, te da je na našoj planeti već više od 95 milijuna godina. U enciklopedijama stoji kako postoji više od dvjesto različitih vrsta ove biljke, koja je ime dobila prema francuskom botaničaru Pierreu Magnolu. Stabla magnolije, koja mogu narasti i do pet metara u vis, razlikuju se ponajviše u boji cvijeta koji mogu biti bijele, žute, ružičaste, ali i ljubičaste boje. Najrasprostranjenija vrsta u našoj zemlji je Soulangeova magnolija koju, primjerice, možete vidjet na zagrebačkom Tomislavcu. Ovaj fotogenični cvijet simbolizira vjernost i snagu, a prema feng shuiju stablo u dvorištu znači mir i blagostanje za ukućane. Iako se danas vosak magnolije koristi u proizvodnji kozmetičkih preparata ona je ljekovita, ali i jestiva.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Magnolija se priprema tako da se njezini cvjetovi, obavezno bez tučka, stave u mješavinu octa, vode, šećera (ili meda) i soli, pa se tako pripremljeni dodaju slanim i slatkim jelima. Može se dodati u salate, na pizzu, u sendvič ili servirati uz kakav dobar komad mesa s roštilja ili sushi. Također, za one malo smjelije, ovako pripremljene latice magnolije mogu se dodati u biskvite ili u umake koje serviramo uz suhe kolače, palačinke ili uz sladoled i sorbet. Nije isključeno, da u mješavinu za kiseljenje dodate i začine, primjerice češnjak, đumbir, timijan ili po svom izboru.

Ako vas je magnolija ovog puta zainteresirala da je umjesto u vazu, stavite u staklenku i isprobate jedan od ovih prijedloga za korištenje, u nastavku vam donosimo i recept za kiseljenje latica magnolije.

image
Pexels

Trebat će vam:
200 ml vode
200 ml bijelog octa (može i jabučni)
200 g šećera ili meda
1 žličica morske soli

Priprema:
Isperite latice cvijeća i složite ih jednu na drugu u veliku, steriliziranu staklenku. Na laganoj vatri zagrijte vodu, ocat, šećer i sol dok ne dobijete smjesu glatke teksture. Složene magnolije prelijte tekućinom i zatvorite staklenku. Ostavite nekoliko dana da odstoji u hladnjaku i nakon toga koristite u jelima. Ovako pripremljeni, cvjetovi magnolije mogu se koristiti oko 4 mjeseca.

Postoji i drugi recept za kiseljenje ovih blijedo ružičastih cvjetova. Pogledajte kako to radi zaljubljenica u cvijeće Matija Hiršman, koja se krije iza Instagram profila luluartflower.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:43