MMM, PROBAJ OVO

Krema od prezrelih banana ima nevjerojatan okus, kao mliječni karamel s okusom banane

 Mikafotostok/Getty Images/istockphoto
Ako ste se zasitili banana breada, a i dalje imate smeđe banane na blagavaonskom stolu nemojte propustiti recept za odličan namaz koji će vas natjerati da radi njega kupujete ovo voće na popustu

Ako ni uz naše savjete za produljenje roka trajanja niste uspjeli izbjeći da vam banane prerano sazriju, a već ste isprobali recept za najbolji banana bread, onda je vrijeme da probate namaz od banana! Da, dobro ste pročitali. Ovaj namaz perfektno ide uz zagrijani tost ili kao nadjev kakve slastice ili preljev za jogurt. Potrebno je samo nekoliko minuta i par sastojaka da ga pripremite. A dobro je, ako se uspijete othrvati porivu da ga odmah ne pojedete, da u hladnjaku može stajati do mjesec dana.

image
Unsplash

Drugi dobar razlog da napravite ovaj namaz jest višak žumanjaka koji vam je ostao od izrade Pavlove, puslica ili kakvog brownieja. Osim banana, maslaca i muscovado šećera - koji najviše pridonosi bogatom okusu sličnom karameli, ključan sastojak su upravo žumanjci koji sve te sastojke i povezuju. Na te iste žumanjke treba pripaziti u pripremi ovog namaza kako se ne bi skuhali na visokoj temperaturi stoga je potrebno smanjiti vatru prije njihovog dodavanja u banane i šećer.

image
Biljana Gaurina/Cropix

Nevjerojatan okus - poput bogatog dulce de lechea s okusom banane. Može se jesti "na žlicu" - direktno iz staklenke ili koristiti kao nadjev za Pavlovu (za koju smo vam recept nedavno otkrili) što je odličan način da potrošite cijela jaja u jednom jelu, jer bjelanjci idu u Pavlovu, a žumanjci u namaz. Smeđe banane u kombinaciji s rastopljenim muscovado šećerom podsjetit će vas na najfiniji karamel, a donosimo i recept za ovu deliciju koja će vas natjerati da počnete kupovati smeđe banane!

image
Magone/Getty Images/istockphoto

KREMA OD SMEĐIH BANANA

Trebat će vam:
100 g banane
50 g svijetlog muscovado šećera
3 žumanjka
50 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica ruma

Priprema:
Zgnječite bananu, zatim je stavite u lonac sa šećerom i kuhajte na srednje jakoj vatri: Miješajte neprestano pet minuta dok smjesa ne počne krčkati i malo porumeni. Smanjite vatru i umiješajte žumanjke, ponovno neprestano miješajući i stružući stijenke i dno posude lopaticom. Kada se smjesa dovoljno zgusne (da ne kaplje sa žlice) maknite s vatre, pa umiješajte maslac, vaniliju i rum. Namaz prebacite u steriliziranu staklenku, ostavite da se ohladi, zatim zatvorite i ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:47