Vinski kviz na Tjednu dobre hrane

Tko su dobitnici?

U okviru finala Tjedna Dobre hrane održan je i vrlo zanimljiv vinski kviz na temu prepoznavanja vinskih sorti. Svakom zainteresiranom za provjeru vlastitih vještina u razlikovanju sorti ponuđeno je na slijepo kušanje set vina u dva slijeda. Po četiri bijele i četiri crne sorte. Sudionici kviza su znali unaprijed koje četiri sorte po slijedu kušaju, ali su ih trebali posložiti u pravilan redoslijed, to jest, broj sa numeriranog uzorka upisati ispred naziva sorte na anketnom listiću.

Vina od bijelih sorti bila su:

– Pošip, Stina

– Malvazija, Degrassi

– Graševina, Kutjevo (vrhunska)

– Traminac, Iločki podrumi

Točan redoslijed uzoraka na slijepom kušanju je bio: 3, 1, 2, 4. Pošip se nalazio pod brojem 3, malvazija pod brojem 1, traminac pod brojem 2, a graševina pod brojem 4.

Crne sorte bile su:

– Plavac mali, PZ Svirče (Badel 1862)

– Pinot crni, Galić

– Cabernet sauvignon, Markota

– Frankovka Dika, Feravino

Točan redoslijed je bio: 2,3,1,4. Plavac mali se nalazio na broju 2, pinot crni na broju 3, cabernet sauvigon na broju 1, i frankovka na broju 4.

Kvizu je ukupno pristupilo 342 osobe, od čega je 11 osoba prepoznalo kombinaciju crnih sorti, 16 osoba je prepoznalo kombinaciju bijelih, a samo jedna osoba je prepoznala svih 8 sorti. 64 osobe je prepoznalo dvije od četiri sorte (bilo bijele ili crne), a ostatak je bio sa jednim ili niti jednim pogotkom.

Od ponuđenih sorti sudionici su najčešće prepoznali traminac, a najrjeđe graševinu. Traminac je u prosjeku prepoznao svaki treći sudionik, a graševinu tek svaki deveti. Zaista iznenađujući rezultati za najpopularniju i najprodavaniju sortu na domaćem tržištu.

Bijele su sorte pogodili: Branko Bebić, Danijel Burstać, Toti Dedić, Saša Dodik, Radovan Dukić, Petar Fridrih, Mladen Gunjević, Siniša Krznar, Vlatka Marčan, Jasna Marković, Marijan Novački, Branko Novački, Jusof Omerović, Ivo Pranjić, Anto Vincetić, Mladen Žigman.

Crne su sorte pogodili: Ljiljana Bedić, Marina Dobošić, Ljuba Gavran, Vlatka Ključariček, Siniša Krznar, Vjekoslav Madunić, Damjan Markić, Igor Murtić, Ana Širanović, Gordan Vlajčević, Matej Vučina.

Čestitke dobitnicima, ostalima više sreće dogodine!

Nagrade možete pruzeti do 3.1.2014. na porti EPH, Koranska 2, radnim danom od 9-17h

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 23:27