Flos Olei 2024

Potvrda izvrsnosti: Uljara Mate osvojila maksimalnih 100 bodova, Ipša 99, ali razloga za slavlje ima još naših maslinara

 Goran Šebelić/Cropix
Sve iznad 90 bodova smatra se sjajnim rezultatom, pa se možemo pohvaliti s više od 30 zaista jako dobrih ulja

Flos Olei, po mnogima najutjecajniji vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja na svijetu, objavio je ovogodišnje rezultate zbog kojih će mnogi hrvatski proizvođači biti iznimno zadovoljni. Prva među njima svakako je Uljara Mate Aleksandre Vekić, koja je prema Flos Oleiu 2024. za ulje Mate Bianca Bellezza osvojila maksimalnih sto bodova. I to jedina iz Hrvatske između devet proizvođača koji su ušli u, kako ga zovu, Flos Olei Hall of Fame.

image

Uljara Mate u vlasništvu je Aleksandre Vekić

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Premda koji bod manje, među najboljim uljima na svijetu našli su se Ipša (99 bodova), OLEA B.B. (Duilio Belić), Chiavalon i Zubin (98), zatim Negri Olive i Mateo Belci (97), Buršić, Oliveri, Červar, Monte Rosso, Tonin i Uljara Vodnjan (96) te Damir Vanđelić, Primizia-San Rocco, Uljara Al Torcio i Oleum Maris (95).

Po 94 boda osvojila su ulja Grubić, Meneghetti, Zigante, Cuj i Giuseppe Lupieri-Cadenela, 93 Marko Geržinić, 92 Kristjan Brajko i Ante Babić, 91 bod Ulja Komarija, Vergal i Filip Čeko, dok 90 bodova ide za ulja Rheos, Anton Stojnić, Vošten i Olea Prima.

LEONE D‘ORO

Spomenimo i kako je Chiavalon ovaj tjedan objavio i da je finalist na natjecanju za najbolje maslinovo ulje na svijetu po izboru Leone D‘oro, međunarodnog natjecanja sa strogom selekcijom ulja koja uzimaju u obzir za vrednovanje. U finalu je njihovo ulje Romano.

Ovi rezultati samo govore kako Hrvatska i njezini maslinari imaju što ponuditi svijetu, a poznati vodič u tome bi im itekako mogao pomoći.

Podsjetimo, nedavno su objavljeni rezultati najvažnijeg svjetskog natjecanja - The New York International Olive Oil Competitiona, na kojemu su hrvatski proizvođači maslinovog ulja osvojili čak 34 zlatne medalje. Više o tome čitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:16