Pet ideja za nimalo običnu ledenu kavu

Ugrijalo je, a to između ostalog znači da umjesto obične kave – koju ne bismo dali ni za što na svijetu – svoju rutinu možete malo obogatiti i ledenom kavom.

Da se ne bi sve svelo na običnu kavu uz koju kocku leda, donosimo vam prijedloge kako učiniti ledenu kavu zanimljivijom.

  1. Ugledajte se na Japance – skuhajte kavu i prelijte je još vruću preko leda kako bi se brzo rashladila i kako biste time očuvali delikatne okuse kave. Važno je koristiti dobar led ravno iz zamrzivača/aparata za led kako bi se kava što prije rashladila, a da se pritom ne razrijedi.
  2. Kondenzirano mlijeko. – Po nekim istraživanjima čini se da 65% kavopija u kavu dodaje i mlijeko ili vrhnje za kavu. U Vijetnamu često dodaju i kondenzirano mlijeko, što za rezultat ima kremastu i prilično slatku kavu. Pomiješajte to s ledom i dobili ste pitki sladoled.
  3. Malo Tajlanda? Napravite sve kao u prethodnom koraku, ali dodajte i kardamom. Da, znamo. Nema na čemu.
  4. Shake it, baby. – Naručite li ledenu kavu u Italiji, vjerojatno ćete dobiti tzv. shakerato. Želite isti efekt i kod kuće? Napravite espresso ili jaku kavu, stavite je u shaker zajedno s nekoliko kocaka leda, šećerom i mlijekom i dobro protresite. Kad procijedite kavu u čašu, pitka je i pjenasta. Za najbolje rezultate, poslužite shakerato u koktel čašama.
  5. Malo cuge neće škoditi. I pod tim zaista mislimo malo, onoliko koliko je potrebno da aromatizirate ledenu kavu kad ste već u prethodnom koraku odlučili izvaditi shaker iz ormara. Klonite se čudnjikavih kombinacija s martinijem i držite se dobre stare klasike: rum, brendi i likeri na bazi anisa bit će pun pogodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:45