Edukacija mladih

Dodijeljene stipendije Raise the Bar mladim nadama hrvatske gastronomije

U Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade dvije slastičarke, jedan chef i jedna chefica te su večeri imali razloga za slavlje

"Znala sam da s niti jednim drugim poslom ne bih nikad bila zadovoljna, dokle god postoji kuharstvo", rekla nam je 19-godišnja Jela, koja je završila matematičku gimnaziju u Zagrebu. Prošli četvrtak su Jela i još tri mlade nade zasjale na pozornici Smaragdne dvorane u hotelu Esplanade, ispred stotinjak najuvaženijih lica gastronomije i ugostiteljstva u Hrvatskoj, gdje su im uručene stipendije s kojima će se moći baviti baš tim poslom, za koji već sada gaje ogromnu strast i ljubav.

image
Darko Tomas/Cropix

Riječ je o stipendijama Raise the Bar koje u sklopu istoimenog projekta dodjeljuje Coca-Cola HBC Adria. Njihov je cilj pogurati nove generacije kuhara i slastičara, te ih usmjeriti da rade ono što vole, kako bi jednog dana donijeli svoje ideje pod hrvatsko gastronomsko nebo. Na ovogodišnjoj svečanoj gala večeri, gdje je predstavljeno sedmo izdanje vodiča Gault&Millau, voditelj projekta Raise the Bar, Filip Grljević, svečano je najavio dva kuhara i dvije slastičarke čije će se ambicije ostvariti u renomiranim svjetskim učilištima kao što su Le Cordon Bleu, Ecole Ducasse i ALMA. Oni su slastičarke Kate Svaguša i Rea Gabriela Vrsalović te chefovi Antonio Banovac i Jela Šaban.

image

Dodjela stipendija Raise the Bar

Darko Tomas/Cropix

Odmah nakon što su se spustili s pozornice, zamolili smo ih da s nama podijele svoja iskustva i planove. U njima su se isprepleli osjećaji uzbuđenja, sreće, ali i treme nakon svijetlih reflektora, no svi su veselo pristali na razgovor.

image

Dobitnici stipendije Raise the Bar Kate Svaguša, Jela Šaban, Rea Gabriela Vrsalović i Antonio Banovac s Filipom Grljevićem iz Coca-Cola HBC Adria

Darko Tomas/Cropix

image

Dobitnici stipendije Raise the Bar Kate Svaguša, Jela Šaban, Rea Gabriela Vrsalović i Antonio Banovac

Darko Tomas/Cropix

Jela je mogućnosti imala mnogo, od matematike, računalstva, pa sve do arhitekture - sve je to, kaže, i dalje intrigira, ali ništa kao kuhanje. "Svakako mi je drago i zahvalna sam na matematičkoj gimnaziji, puno sam vještina savladala u kuhinji upravo pomoću drugih znanja."

Jela je razumjela da, prije nego krene tim putem, mora što prije iskusiti rad u kuhinji i ustanoviti je li to zapravo za nju. Staž je odradila kod Matije Bogdana u restoranu Mano, zatim kod Hrvoja Kroflina u restoranu ManO2. "Od prvog dana, to je bilo to."

Strast i sreća ponijeli su je još prošle godine, pa se prijavila na stipendiju Raise the Bar, iako nije imala nikakvog službenog radnog iskustva. Od tad je počela raditi u Manu2 na hladnoj stanici i iznimno je napredovala, što su ove godine i prepoznali.

image

Dobitnica stipendije Jela Šaban

Darko Tomas/Cropix

"Što nedostaje u hrvatskoj gastronomiji i ugostiteljstvu?", pitali smo. "Umjetnost", Jela je odgovorila. "Umjesto isključivog pogleda na ugostiteljstvo i gastronomiju kao turizam, nedostaje razvoja umjetnosti. Mislim da se u Hrvatskoj uglavnom fokusira na to da se izađe u susret gostu, dok manjka pažnje posvećene čistoj suštini i svrsi iza jela, svakom njegovom elementu, ali i njegovoj cjelini", obrazložila je i rekla kako vjeruje da bi se tako, ne samo dovela nova strana publika, već i probudio dio naše publike koji trenutno nije na ovoj sceni.

Drugi dobitnik stipendije, simpatični Antonio dočarao nam je svoju zahvalnost i oduševljenje samom pojavom. "Za moju karijeru, ali i mene kao osobu, ova stipendija puno znači", rekao nam je Antonio Banovac iz Splita. Ima 21. godinu i na tehničkom testu za stipendiju pokazao je najbolje tehničko znanje. Kaže kako ga, kao i većinu mladih, posebno zanima moderna kuhinja.

image

Dobitnik stipendije Antonio Banovac

Darko Tomas/Cropix

U Splitu je završio privatnu ugostiteljsku školu Wellner. Nakon toga, htio je proširiti svoje vidike i znanja, pa mu je prava odskočna daska bio restoran Kadena. Nakon toga, stažirao je u restoranu Noel pod vodstvom Brune Vokala. "Ovu sezonu odradit ću u hotelu Puteus Palace", podijelio je s nama.

Moderne gastronomije i dalje dosta fali u Hrvatskoj, smatra Antonio. "Svakako mislim da naša klijentela tu igra veliku ulogu, jer se njima prilagođavamo", rekao je i objasnio kako bi volio pridonijeti toj sceni i podići je svojim idejama na novu razinu.

Iako kaže kako to nije očekivala, vesela slastičarka koja je svojim trudom i vještinama ponosno preuzela stipendiju je 19-godišnja Rea Gabriela. Dolazi s Brača, a u Splitu je pohađala ugostiteljsku školu Wellner. Prvu stručnu praksu odradila je kod Tee Mamut, koja ju je potaknula da se prijavi za stipendiju, što je učinila odmah nakon srednje škole. Na tehničkom testiranju za stipendiju, imala je najbolju ocjenu slastice.

image

Dobitnica stipendije Rea Vrsalović

Darko Tomas/Cropix

S obzirom na to da je s otoka gdje slastičarstvo nije dovoljno razvijeno, Rea ima želju svojim znanjem i kreativnošću uljepšati moderno slastičarstvo koje se provlači kroz tradiciju i domaće proizvode. "Toga fali najviše na otocima. Veselim se razbuditi tradiciju i donijeti novitet gdje se slastičarstvo još nije iskazalo", rekla je. Konkretne planove nakon stipendije još nema, priznala nam je kako još treba razmotriti mnoge opcije i donijeti odluku.

Prvo radno iskustvo posljednje stipendistice bilo je u restoranu u Tučepima, gdje je radila tri sezone. Iznimno pozitivna i vesela Kate ima 25 godina i dolazi iz Makarske. Shvativši gdje se najviše pronalazi, odlučila se za pekarski pogon. Uz veliki interes za izradu kroasana, napredovala je i dobila poziv za rad u hotelu Lemongarden u Sutivanu. Usavršila je samostalnu izradu kroasana, te podijelila s nama kako je upravo odradila konzultacije za Matu Jankovića u Johannu Francku. Još 2022. godine bila je među finalistima za stipendiju, a ove je godine pokazala značajan napredak te je ostvarila najbolji ukupni rezultat.

image

Dobitnica stipendije Kate Svaguša

Darko Tomas/Cropix

"Smatram da u Hrvatskoj apsolutno nedostaje pekarske scene, posebice u Dalmaciji, gdje pekarskih proizvoda na visokoj razini gotovo ni nema", rekla je. "Vidim to kao veliki izazov kojem se jedva čekam posvetiti."

Kate želi oživjeti stare autohtone proizvode i podići tradiciju na novu razinu, kako bi se domaće delicije mogle naći i probati na najboljim mjestima.

Stipendija Raise the Bar jedan je od tri programa projekta Raise the Bar koji je usmjeren na unapređenje kvalitete znanja radnika u ugostiteljstvu i turizmu. U posljednjih pet godina projekt se ponosi sa 66 barmena, konobara i barista koji su završili Akademiju, 18 stipendista i više od 2.300 učenika završnih razreda srednjih škola s ugostiteljskim i turističkim usmjerenjima.

image

Raise the Bar stipendisti: Kate Svaguša, Jela Šaban, Rea Gabriela Vrsalović i Antonio Banovac

Darko Tomas/Cropix

Dobitnike stipendija odabrali su idejni začetnik projekta Raise the Bar Filip Verbanac, chefovi Igor Gudac, Marko Gajski, Bruno Vokal i Hrvoje Kroflin te slastičarka Tea Mamut. Tehničkom testiranju pristupilo je osam finalista, a žiri je ocjenjivao njihove ideje i izvedbu jela, prezentaciju, okus te motivaciju i ambiciju.

image

Filip Grljević, Coca-Cola HBC Adria

Darko Tomas/Cropix

"Projekt Raise the Bar mladim je profesionalcima omogućio dodatno usavršavanje, koje im je pomoglo da karijeru nastave u željenome smjeru, a sve s ciljem da zajedno doprinesemo kvaliteti ugostiteljstva i turizma. Ponosni smo na sve mlade ljude koji su tijekom pet godina u tome pomogli", istaknuo je Filip Grljević.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Coca-Cola HBC Adria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:19