Dobri savjeti

Svi vole krumpir iz pećnice, no kako da uvijek bude savršeno hrskav? Jamie Oliver otkriva tajnu

 Press
Koliko god bio "običan" i krumpiru se treba posvetiti kako bismo ga pripremili baš onako kako volimo

Iako smo još uvijek u Korizmi, za nedjeljni ručak mnogi među nama pripremaju pečenku. Dok jedni biraju pile, drugi svinjetinu, a treći puretinu, izbor priloga je najčešće isti - krumpir. A upravo se oko njega, pogotovo kad je iz pećnice - vode polamike, ponekad s drugima, a ponekad ih imamo sami sa sobom, jer nam ne uspjeva kako bismo priželjkivali.

Ruku na srce, rijetki su oni koji ne vole ovako pripremljeni krumpir, jer lijepo upije sve sokove pečenja koje se uz njega peklo, no kako postići da uvijek bude i savršeno hrskav?! U moru trikova i savjeta, jedan nam je još prije nekoliko godina privukao pažnju, o čemu smo vam i pisali.

I dok, s jedne strane, Nigella Lawson, poznata televizijska ličnost i chefica, savjetuje kako je krumpir prije pečenja dobro na pola skuhati, a potom za dodatnu hrskavost, krumpir nakon kuhanja uvaljati u brašno, njezin kolega Jamie Oliver ima puno jednostavniji savjet. Osnovno je pravilo, kaže Jamie, birati brašnaste sorte krumpira, jer ćemo uz njih dobiti krumpir koji je iznutra lagan i prozračan, a izvana hrskav. I drugo, slaže se u tome i Nigella, krumpir pecite, ako je moguće, na gusjoj masti. U videu koji je podijelio na Instagramu pokazao je da nerijetko kombinira i maslinovo ulje, maslac i gusju mast te da u njih stavlja ružmarin i češnjak koji će krumpiru dati dodatne arome.

Još jedan savjet koji spominje poznati televizijski chef, inače autor mnogih kuharica i vlasnik brojnih restorana, je da krumpir možemo prethodno kratko propržiti na ulju, a tek zatim ga staviti u pećnicu i to obavezno u jednom sloju. Naime, ako jedan krumpir prekriva drugi, nikad nećemo dobiti ono što želimo - da svi krumpiri budu savršeno hrskavi izvana, a meki iznutra.

Inače, Jamie Oliver uskoro otvara restoran u Beogradu. Dio je to njegovog lanca Jamie‘s Italian, a nalazit će se u dijelu grada koji se naziva Beograd na vodi, na adresi Hercegovačka 14.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:24