Vjerojatno niste probali

Pravi se od dva sastojka, a kad ga kušate, zapitat ćete se zašto ovo mlijeko ranije niste probali

Jednostavno je za pripremu, a nudi još jedan izbor za one koji se žele zdravije hraniti. U ovom ćete članku saznati više o mlijeku od kikirikija, kako ga napraviti, gdje ga pronaći i kako se slaže s drugim biljnim mlijekom

Mlijeka na biljnoj bazi postala su vrlo popularna tijekom godina, bilo zbog zdravstvenih razloga (intolerancija laktoze) ili preferencija okusa. Iako ih je danas sve lakše pronaći u trgovinama, ista je priča s kafićima - sve češće danas možete naručiti kavu s biljnim mlijekom. I dalje se populariziraju nove, različite vrste nemliječnog mlijeka koje svatko može probati. U njih se ubraja i mlijeko od kikirikija, koje nije novost, ali je ipak manje poznato i teže ga je nabaviti gotovo za razliku od, primjerice, bademovog, kokosovog ili rižinog mlijeka.

image
Unsplash

Ovo mlijeko prirodno je veganski, košer i bez kolesterola, a upravo zbog glavnog sastojka - kikirikija, ima visoku razinu proteina. Iako ovo piće možda nije dobro poznato na našem području, ono postoji već dugo vremena. Razvio ga je George Washington Carver, kojeg nazivaju i "čovjek od kikirikija". S vrlo malo sastojaka, Carver je osmislio recept za mlijeko od kikirikija koje je imalo usporediv okus s kravljim mlijekom, premda je njegova proizvodnja bila znatno jeftinija.

Mlijeko od kikirikija treba čuvati u hladnjaku, gdje može ostati četiri dana. Oh, i savjet: nemojte bacati ocijeđene komadiće kikirikija, jer se od njih može napraviti brašno, koje se može dodati u biskvite, kreme ili domaći maslac od kikirikija. Dok se mlijeko od kikirikija može napraviti i samo s kikirikijem i vodom, ima kremastiju teksturu od nekih mlijeka od orašastih plodova, pogotovo ako dodate i sastojke kao što su datulje.

image
Unsplash

U usporedbi s bademovim mlijekom, mlijeko od kikirikija je kremoznije. Također, kad ga probate, za razliku od nekih drugih biljnih mlijeka, nećete se pitati od čega je napravljeno, odmah će vam sve biti jasno.

image
Pexels

U Nigeriji je mlijeko na bazi kikirikija uobičajeno piće koje se poslužuje ohlađeno, dok dvije najmnogoljudnije nacije svijeta - Indija i Kina, masovno proizvode ovo mlijeko. Budući da potrošači žele više biljnih alternativa, možda je samo pitanje vremena kada će se popularnost mlijeka od kikirikija povećati i u Europi. Druge zemlje proizvode mlijeko od kikirikija u prahu, koje se ne razlikuje od maslaca od kikirikija u prahu. Ova opcija ima duži rok trajanja, što ga čini prikladnim za držanje u smočnici, no kod nas ga je teško pronaći.

No, dobra je vijest i da ga ožete napraviti sami. Sastojci koji se koriste za njegovu izradu lako su dostupni, a i priprema je jednostavna. Prilikom izrade mlijeka od kikirikija preporučujemo da koristite neslani kikiriki kako napitak ne bi bio preslan, a ako želite slatku varijantu to možete nadoknaditi dodavanjem meda ili datulja. Ako niste sigurni biste li pili kavu s ovim bogatim mlijekom, probajte ovu tjesteninu u kremastom umaku zahvaljujući upravo ovom sastojku. Napravi li se ovo piće samo od vode i kikirikija, okus kikirikija je vrlo jak.

image
Everyday Better To Do Everything/Getty Images

MLIJEKO OD KIKIRIKIJA

Trebat će vam:
250 g sirovog ili prženog oljuštenog kikirikija
2 l vode

Priprema:

Namočite kikiriki u litri vode najmanje šest sati, no idealno bi bilo preko noći. Zatim kikiriki ocijedite i isperite hladnom vodom. Ostatak vode i isprani kikiriki ubacite u blender da dobijete mlijeko. Nedugo nakon (minutu do dvije) tekućina bi trebala izgledati sjedinjeno i glatko. Mlijeko procijedite, najbolje kroz gazu, kako biste izbjegli sitne komadiće kikirikija koje blender ne može usitniti. I to je to!

SAVJET VIŠE: Ako ovo mlijeko želite zasladiti, na dvije litre vode dodajte 2 žlice meda ili desetak datulja koje ćete također usitniti u blenderu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49