Ugljikohidrati su bez sumnje najbolji izvor kako kratkotrajne tako i dugotrajne energije, stoga trebaju činiti dominantan dio Vaših obroka, a prema službenim američkim (RDA) i europskim referencama (D-A-CH) za preporučeni dnevni unos, ljudski organizam treba dobiti čak oko 45-65% ukupnih energetskih potreba kroz 5 do 6 ugljikohidratnih serviranja dnevno. Zato su, bazu originalne USDA piramide, činile, upravo žitarice i njihovi proizvodi, a njezinim razvojem, u novijoj verziji, iste su zauzele najveću, narančastu, površinu MyPiramyd-a. danas, MyPlate servira žitarice na četvrtini tanjura s naglaskom na njihovu cjelovitost. „Smeđe“ varijante, odnosno, žitarice punog zrna (integralna tjestenina, smeđa riža, proso, ječam, heljda) uvijek bi trebale biti Vaš prvi izbor!
2/3
Osim što su energetski najbogatiji spojevi, masti igraju vrlo važnu ulogu u staničnoj građi, izmjeni tvari i pričuvi energije u organizmu. U prehrani odrasle osobe masti trebaju činiti malo više od četvrtine dnevnog energetskog unosa (25-30%), što predstavlja oko 10 do 15 grama dodanih masnoća, odnosno tek 2 do 3 čajne žličice biljnog ulja ili maslaca, uz prirodni sadržaj masnoće pojedinih namirnica. Upravo je to ono što čini glavnu razliku masti, njihovo porijeklo ili izvor, što ih popularno svrstava u one tzv. „dobre“ i „loše“. Osim toga, često se spominju i „skrivene masnoće“. One se nalaze u majonezama, namazima, umacima i mesnim prerađevinama (paštetama, salamama, hrenovkama i sl.), te snackovima poput čipsa, krekera i flipseva izrazito bogatim upravo zasićenim masnoćama; kolesterolom i industrijski dobivenim trans-masnim kiselinama koje imaju niz negativnih zdravstvenih implikacija.Najbolji izvori visokokvalitetnih masnoća i esencijalnih masnih kiselina su orašasti plodovi i sjemenke, biljna ulja (maslinovo, laneno, suncokretovo…) te plava morska riba i masna riba hladnih voda.
3/3
Voće i povrće kao izvore jednostavnih šećera poput glukoze, fruktoze pa sve do najsloženijih ugljikohidratnih molekula, dijetalnih vlakana, klasična piramida smješta na svoj „drugi kat“, MyPyramid u svoj zeleno-crveni centar, a Myplate im daje čak polovicu svog tanjura, što se od strane nutricionista smatra najboljim i najvećim poboljšanjem prehrambenih preporuka. Stoga, ako voće i povrće budu činili upravo pola Vašeg tanjura, nećete imati problem u postizanju svojih „5 na dan“ u borbi protiv učinka svakodnevnog metabolizma i stresa prilikom čega nastaju spojevi koji razaraju stanična tkiva, poznatiji kao slobodni radikali. Djelovanje ovih spojeva neutraliziraju antioksidansi među kojima su i vitamini i minerali, posebice C, E i A te cink i selen u najvećim koncentracijama zastupljeni upravo u voću i povrću.