Životopis zapisan kišnim kapima na vinskim etiketama

Sve boce vina na sebi imaju navedenu godinu berbe, ali koliko nas tu godinu doista razumije?

Godina berbe je važan svjedok prirodnih uvjeta u kojima je raslo vino, njegov životopis i zato je Piquentum napravio nešto drugačije!

Njihova vina nećete moći zaobići na policama. U moru vinskih etiketa koje pogledom prelazite kako bi došli baš do one koja će biti poklon dragoj osobi ili pratnja uz nedjeljni ručak vrlo vjerojatno će odluka pasti na Piquentum.

U suradnji s kreativnim studijom Sonda napravili su genijalne etikete koje doista pričaju priču. Vinska etiketa trebala bi biti životopis vina kojeg držite u rukama. Budući da se radi o netretiranom vinogradu u ovom slučaju odlučili su osvijestiti važnost razumijevanja godina istaknute na etiketi.

U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupili su podatke o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda i prikazali količinu oborina kao varijablu koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Krugovi, standardne meteorološke oznake za kišu, prikazuju količinu oborina u pojedinom mjesecu. Grafički elementi svedeni su na osnovne simbole, obzirom da vinu koje stvara priroda nisu potrebne dodatne dekoracije.

2013.

Etiketa komunicira umjerenu godinu, no i da je kiša padala najviše u rujnu, baš u trenutku kada grože treba doseći optimalnu točku zrelosti, čime se djelomično u okusu izgubila i razvodnila finalna snaga alkohola.

2014.

Obilne kiše čitave godine rezultirale su znatno manjim količinama šećera pa se u ovom vinu osjeća svježina sjevernijih krajeva, iako su u pitanju vinogradi Mediterana. No obzirom na konstantu padalina, okusi su prirodno izbalansirani.

2015.

Godina koja će se pamtiti kao jedna od povijesno najuspješnijih u proizvodnji vina. Toplo i suho proljeće i ljeto, uz idelalnu količinu padalina ujesen pa loze nisu patile od suše. Dočekana je optimalna zrelost, a rezultat je okusom moćno, puno, mediteransko vino.

Inače Dimitri Brečević, glavni i odgovorni za istarski Piquentum rođen je u Francuskoj gdje je studirao enologiju, a budući da mu se otac rodio u Istri nije slučajno da je odabir područja za vinariju pao baš na Buzeštinu.

Ljubav prema vinu povezuje s majčinim mjestom rođenja, budući da ona dolazi iz male regije Jurancon koja je poznata po bijelim vinskim sortama. Piquentum nudi tipične arome istarske malvazije, terana, refoška I rosea ali na potpuno iskren način.

“Morate razumijeti grožđe, njegov okus i aromu te samog konzumenta i naći istinu. Želim otkriti karakter ovog područja i zemlje…” – Dimitri Brečević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:41