Zemlja zvana Indija

Zašto je zovu azijskom Italijom?

Nakon samostalnosti Indije postajala je sve atraktivnija posjetiteljima koji su htjeli žudjeli za otkrivanjem njezine kulture pogotovo poslužene na tanjuru. Svi su bili znatiželjni za isprobavanjem novih okusa, mirisa i šarenih boja posluženih na drvenim daskama, zanimljivim posudicama ili jednostavno naanovima.

Ili ako niste zaljubljenik naanova, inidjske inačice lepinja, najrazličitije namaze mažu i na “dose” slane, tanke i prozračne palačinke koje su autentične za južnu Indiju ali ih s jednakim guštom jedu i u sjevernoj. Iako su na prvi pogled to samo malo drugačije palačinke njihova priprema je prilično komplicirana. Kako bi se napravila smjesa potrebno je satima močiti crnu leću koja se zove urad dal, a zatim je ručno gnječiti kamenim pločama kako bi se dobila kremasta pasta. Ovdje se ne dodaju ni gluten ni kvasac pa je iz tog razloga pahuljasta i prozračna.

Izvor fotografije: Foto

“Indijci su azijski Talijani i obratno. Svaki čovjek u obje zemlje pjeva kad je sretan, a svaka se žena pretvara u plesačicu hodajući do trgovine na uglu. Za njih je hrana glazba unutar tijela, a glazbu doživljavaju kao hranu za srce. Amore i Pyar svakog čovjeka pretvaraju u poetu, seljanku u kraljevnu ako im se samo na trenutak pogledi susretnu…” Gregory David Roberts, Shantaram.

Nemoguće je u jednom tekstu prenijeti sva autentična jela po kojima je Indija posebna, ali ovdje vam donosimo recepturu kako napraviti naan koji se tradicionalno peče u glinenim pećima koje se nazivaju tandoor, a obično se servira premazan s malo maslaca. Mogu mu se dodavati i razni začini poput kima ili čak grožđica npr. Na zapadu se počeo konzumirati kad je porasla popularnost istočnjačkih restorana jer se obično poslužuje s curryjem.

Naan

Garam masala u doslovnom prijevodu označava mješavinu začina, a sam po sebi zapravo i nije začin, nego, primjetili ste, mješavina začina koja se najčešće koristi u jelima na Indijskom podkkontinentu. Kako funkcionira u piletini Birynai provjerite u našem receptu.

Curry je nacionalno jelo Singapura, Indije, Malezije, Šri Lanke, Bangladeša, Pakistana, Tajlanda, a začin se sastoji od korijandera, kumina i kurkume, no danas se diljem svijeta, pa tako i kod nas može naći već gotova mješavina curry začina. Ako još niste probali ovo začinjeno jelo, a ljubitelj ste začina i neuobičajenih okusa, svakako ga isprobajte, a recept možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:51