Zašto volimo whiskey?

Uvijek dobrodošao, a nepravedno rezerviran za zimske mjesece!

George Bernard Shaw opisao ga je kao tekuću sunčevu svijetlost. James Joyce posebno je očaran samim činom točenja koju poistovjećuje s laganom glazbom dok se prelama po stijenkama čaše. Kako izabrati dobar? Ne postoji loš whiskey, postoje samo oni koji nisu jednako dobri kao i oni drugi.

Koje je pravo vrijeme za whiskey?

Uvijek. Ne zanosite se stavom da se u staklenim bocama skrivaju kapi za posebne prilike koje nećemo sad prosipati. Posebna prilika je kad vi to odlučite. Bilo da vani kiši ili sniježi, a vi ste za upaljenim kompjuterom i poslom kojem se ne nazire kraj. Bilo da je proljeće i vrijeme kad se većina odvažila za kratke rukave. I tada možete sjesti na malu stolicu s jastukom, prekrižiti noge i otpiti gutljaj whiskeya nakon napornog dana. Ljeto? Sad je vrućina već toliko nesnosna da čisti whiskey koji lagano štipa jezične pupoljke jednostavno nije dobrodošao. U ovom slučaju nije svetogrđe dodati mu kockicu leda ili nekoliko kapi vode što je već ritualni obred u Škotskoj ili Irskoj. Stvar je ukusa i onoga što želite postići.

Neki u potpunosti vole osjetiti medan i snažan karamelasti okus koji se polako ali sigurno obuzima sva vaša osjetila. Nećete pogriješiti ako ga blago razrijedite i osvježite se njime za ljetnih vrućina iako je on nepravedno opće prihvaćen kao zimsko piće.

Sljubite ga s hranom. Dobitna kombinacija je nekoliko otpijenih gutljaja starijeg whiskeya dok vam pod zubima pucketaju kockice tamne čokolade s narančom. Dobro ide i u egzotična jela kao što je curry. Oni koji žele iskusiti sve njegove okuse i mirise nek ga obavezno služe na sobnoj temperaturi, a ako u svojim vitrinama imate i čaše u obliku tulipana dojam će biti još snažniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:57