Jeste li znali da je EU najveći svjetski uvoznik proizvoda iz ribarstva i da 50% uvoza dolazi iz zemalja u razvoju? Jeste li znali da odabirom odgovarajuće ribe podržavate oporavak ribljeg fonda? Samo su neka od pitanja koja su postavljena u hotelu Esplanade koji je ugostio WWF- ve stručnjake koji su nas upoznali s globalnim problemom: neodrživim ribarstvom zahvaljujući kojem nestaju čitavi ekosustavi.
S tim je problemom itekako upoznata chefica kuhinje hotela Esplanade Ana Grgić, koja je složila riblji meni isključivo od održivih proizvoda iz ribarstva.
– U nabavi itekako pazim odakle dolazi riba i htjela bih skrenuti pažnju ljudima koji svakodnevno kupuju u supermarketima i ribarnicama: riba je zdrava, od nje se mogu pripremiti divna jela, ali ako ovako nastavimo, vrlo ćemo brzo ostati pustih mora, praznih mreža i praznih tanjura. Stoga se priključujem inicijativi i sa zadovoljstvom pripremam ribu za koju znam da je iz održivog uzgoja – naglasila je chefica restorana hotela Esplanade.
Koliko je ukusna takva riba, uvjerili smo se i sami kušajući hrskave sardine s čipsom od slatkog krumpira, carpaccio od brancina s klicama rikole te dagnje u bijelom vinu i crustini od začinskog bilja, koji je samo jednim dijelom na ribljem meniju ovog hotela.