Zašto pripremam ribu samo iz održivog uzgoja?

Aljmas, 190712. 61-godisnji Petar Saric iz Osijeka jedan je od posljednjih ribara na Dunavu. Petar je ove godine zatvorio svoj ribarski obrt zbog mnogih ribokradica i visokih nameta te sada kao ribar radnik radi za jedan poljoprivredni kombinat. Na fotografiji: Petar mobitelom razgovara sa svojim sefom o kolicini ulovljene ribe. Foto: Vlado Kos / Cropix
 / CROPIX
Ana Grgić složila riblji meni od isključivo održivih proizvoda iz ribarstva

Jeste li znali da je EU najveći svjetski uvoznik proizvoda iz ribarstva i da 50% uvoza dolazi iz zemalja u razvoju? Jeste li znali da odabirom odgovarajuće ribe podržavate oporavak ribljeg fonda? Samo su neka od pitanja koja su postavljena u hotelu Esplanade koji je ugostio WWF- ve stručnjake koji su nas upoznali s globalnim problemom: neodrživim ribarstvom zahvaljujući kojem nestaju čitavi ekosustavi.

S tim je problemom itekako upoznata chefica kuhinje hotela Esplanade Ana Grgić, koja je složila riblji meni isključivo od održivih proizvoda iz ribarstva.

/ CROPIX
Zagreb, 191115. U hotelu Regent Esplanade predstavljen je projekt podizanja svijesti o vaznosti odrzivih proizvoda iz ribarstva. Na fotografiji: Ana Grgic. Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

– U nabavi itekako pazim odakle dolazi riba i htjela bih skrenuti pažnju ljudima koji svakodnevno kupuju u supermarketima i ribarnicama: riba je zdrava, od nje se mogu pripremiti divna jela, ali ako ovako nastavimo, vrlo ćemo brzo ostati pustih mora, praznih mreža i praznih tanjura. Stoga se priključujem inicijativi i sa zadovoljstvom pripremam ribu za koju znam da je iz održivog uzgoja – naglasila je chefica restorana hotela Esplanade.

/ CROPIX
Zagreb, 191115. U hotelu Regent Esplanade predstavljen je projekt podizanja svijesti o vaznosti odrzivih proizvoda iz ribarstva. Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Koliko je ukusna takva riba, uvjerili smo se i sami kušajući hrskave sardine s čipsom od slatkog krumpira, carpaccio od brancina s klicama rikole te dagnje u bijelom vinu i crustini od začinskog bilja, koji je samo jednim dijelom na ribljem meniju ovog hotela.

/ CROPIX
Zagreb, 191115. U hotelu Regent Esplanade predstavljen je projekt podizanja svijesti o vaznosti odrzivih proizvoda iz ribarstva. Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:38