Mirisan i sočan, ovaj kolač može biti u skromnijem obliku, poput štruce ili ga možete ušminkati pa da izigrava tortu. Degustatori se sigurno neće buniti u kojem god ga obliku poslužite.
• 250 g maslaca sobne temperature • 140 g smeđeg šećera • 100 g šećera u prahu • 1 vrećica burbon vanilije • 5 jaja • 1 žličica cimeta • mljeveni klinčić • muškatni oraščić • đumbir u prahu • piment • sok jedne naranče • 170 g glatkog brašna • 1 žličica praška za pecivo • pola žličice sode bikarbone • 100 g mljevenih badema • 100 g mljevenih oraha • 300 g naribane mrkve
Za kremu: • 125 g mascarponea • 1 žlica šećera u prahu • cimet
Upalite pećnicu da se grije na 180 °C, obložite kalup papirom za pečenje (okrugli promjera 28 cm ili duguljasti za kruh dužine 30 cm). Pripremite sastojke: razdvojite žumanjke od bjelanjaka, sameljite bademe i orahe, naribajte mrkvu. Mikserom tucite maslac, smeđi šećer, šećer u prahu i burbon vaniliju 10-ak min. Malo posolite. Dodajte jedan po jedan žumanjak, a zatim začine i sok naranče. Ručno umiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu pa zatim i bademe, orahe i mrkvu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i zatim ih sasvim lagano miješajući neprestano u istom smjeru umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u kalup i pecite 50 minuta. U zdjelici pomiješajte mascarpone, cimet i šećer u prahu pa na sasvim ohlađen kolač stavite kremu.
2/5
S ovim keksima nema puno petljanja, ali anis ih zaista čini posebnima. Kao stvoreni za grickanje uz čaj.
• 4 tvrdo kuhana žumanjka • 280 g brašna • 140 g šećera u prahu • 1 burbon vanilin šećer • 200 g maslaca sobne temperature • 1 bjelanjak i sjemenke anisa za posipanje
Kuhane žumanjke protisnite te ih pomiješajte s brašnom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i maslacem. Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite tijesto između dva komada papira za pečenje pa ga izvaljajte ne debljinu 0,5 cm. Dobiveni pravokutnik od tijesta stavite na 1 h u hladnjak. Izvadite ga, izrežite kekse u željeni oblik te ih premažite bjelanjkom i pospite sjemenkama anisa. Pecite ih na 180 °C desetak minuta dok ne porumene.
3/5
Izgledaju vrlo ženstveno, ali pred njima će pokleknuti svi oni macho muškarci koji se kunu u kremaste kolače.
Za 6 komada:
1,5 žličica suhih cvjetića lavande • 120 ml mlijeka • 120 g glatkog brašna • 110 g šećera u prahu • 1,5 žličica praška za pecivo • 40 g maslaca sobne temperature • 1 jaje. Za kremu: • 120 g maslaca • 150 g šećera u prahu • crvena i plava boja za kolače
Stavite cvjetiće lavande u mlijeko i kuhajte ga dok ne provri. Maknite s vatre i ostavite da se mlijeko ohladi. Po želji mlijeko možete procijediti. Zagrijte pećnicu na 170 °C. Brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i maslac polako tucite mikserom dok ne dobijete mješavinu nalik pijesku. Zatim dodajte mlijeko i na kraju jaje i pojačajte brzinu miksera. Trebate dobiti posve jednoličnu smjesu. Izlijte je u kalup za muffine obložen papirićima. Smjesa treba doći do 2/3 visine kalupa. Pecite 20 do 25 min.
U međuvremenu pripremite kremu. Tucite maslac i šećer u prahu sve dok smjesa ne postane lagana i pjenasta, otprilike 10-ak minuta. I dalje miješajući dodajte podjednaku količinu crvene i plave boje za kolače kako bi krema postala ljubičasta, a zatim kremu stavite u hladnjak. Kad se cupcakes posve ohlade, premažite svaki žlicom kreme i po želji ukrasite lavandom.
4/5
Proust je volio one s bademima u lipovom čaju, a meni ove zime lješnjaci ne izlaze iz glave. Logičan slijed događaja su madeleines s lješnjacima.
• 120 g šećera • 120 g brašna • 120 g maslaca • 3 jaja • malo soli • 60 g lješnjaka, pečenih, oljuštenih i samljevenih • 1 žlica narančina soka • 1 burbon vanilin šećer
Rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. U posudi pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer.
Dodajte redom ohlađeni maslac, lješnjake i narančin sok pa izmiješajte kuhačom dok ne dobijete jednoliku smjesu. Neka tijesto odstoji 1 h u hladnjaku. Namastite kalupiće i napunite ih otprilike do 2/3 visine. Pecite na 200 ˚C otprilike 13 do 15 minuta.
5/5
ko ih dobro zatvorite, ovi keksi mogu izdržati nevjerojatno dugo. Pitanje je samo možete li vi.
• 300 g brašna • korica 1 limuna • korica 1 naranče • 1 žličica praška za pecivo • malo soli • 170 g šećera • kardamom • cimet • 1 burbon vanilin šećer • 2 jaja • 2 žumanjka • 80 g maslaca (rastopite ga) • 110 g
grubo sjeckanih badema
Ugrijte pećnicu na 160 °C. Pomiješajte sve suhe sastojke osim badema, a zatim im umiješajte jaja, žumanjke i maslac.
Na kraju dodajte bademe i podijelite tijesto na tri dijela. Od svakog dijela oblikujte štrucu širine cca 6 cm i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pazite da između štruca bude malo razmaka. Pecite 25 do 30 min dok rubovi malo ne porumene. Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 25 min, a zatim oštrim nožem režite štruce na tanke šnite.
Tako dobivene biscotte složite na pleh i pecite 10 min, zatim ih izvadite iz pećnice, okrenite na drugu stranu i pecite još 10 do 15 min. Pustite ih da se ohlade i čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji.