• 200 g polubijelog pirova brašna • 150 g raženog brašna • 150 g integralnog pirova brašna • 1 suhi kvasac • žlica soli • sjemenke bundeve, suncokreta, lana (mix sjemenki) • 300 ml mlake vode • sojino mlijeko za premazivanje
Pomiješajte sve vrste brašna, sjemenke, kvasac i sol pa polako umiješajte mlaku vodu. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Smjesu ostavite da odstoji desetak minuta kako bi se voda upila pa je premijesite da dobijete kompaktno tijesto. Ostavite da se diže 1 sat. Zatim tijesto premjestite i na pobrašnjenoj podlozi oblikujte peciva. Peciva poslažite na papir za pečenje i ostavite da stoje još pola sata. Premažite peciva sojinim lijekom i pospite sjemenkama. Pecite dvadesetak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
2/6
• 350 g polubijelog brašna • 150 g ječmenog brašna • 1 suhi kvasac • 1 žlica soli • 2 žlice maslinovog ulja • oko 300 ml mlake vode • 50 g margarina s maslinovim uljem • nekoliko žlica pesta s maslinovim uljem i medvjeđim lukom • po želji krupna sol ili parmezan za posuti
Pomiješajte suhe sastojke i polako mješajući dodajte ulje i vodu. Umijesiti kompaktno tijesto. Ostaviti dizati oko 1 sat. Tijesto razvaljajte i premažite sa dijelom smjese margarina i pesta. Preklopite i lagano razvaljajte. Premažite. Ponovite još jednom. Prerežite na pola, izrežite na prutiće koje nekoliko puta zavrnite i izdužite. Slažite na papir za pečenje. Ostavite ih dizati još 15-20 minuta. Po želji pospite sa soli ili parmezanom. Pecite oko 25 minuta na 220 stupnjeva.
Napomena: možete probati i
neki drugi pesto.
3/6
• 250 g kukuruznog brašna • 300 ml vode • 100 g prosenog brašna • 150 g kukuruznog škroba • 5 žlica samljevenog zlatnog lana • 1 suhi kvasac • 1 žlica soli • 2 žlice maslinovog ulja • 100-200 ml mlake vode • nekoliko vršaka mlade koprive (blanširane)
Zakipite vodu i „pofurite“ kukuruzno brašno. Dobro pomiješajte. Pustite da se malo ohladi. Dodajte kvasac, proseno brašno, škrob, sol, lan, ulje, narezanu blanširanu koprivu i vode koliko treba da se sastojci povežu. Ostavite 15 minuta da se sastojci povežu i premijesite.
Pustite dizati oko 1 sat. Premijesite i oblikujte u kuglu. Stavite na nabrašnjenu krpu (proseno brašno) u cjedilo ili košaru da dobijete okrugli oblik. Pustite dizati još 1 sat. Prebacite s krpe na papir za pečenje, premažite po želji sojinim mlijekom ako želite ukrasiti kojim lističem koprive. Pecite na 220 stupnjeva oko 45 minuta.
4/6
• 300 g polubijelog brašna • 150 g integralnog pirovog ili pšeničnog brašna • 2 žlice praška za pecivo • 1 žlica soli • 300 ml pive • 150 ml sojinog mlijeka
• 4 žlice sjemenki (bundevinih, sezamovih, suncokretovih, lanenih, konopljinih itd.)
Pomiješajte odvojeno suhe i tekuće sastojke. Zatim tekuće sastojke umiješajte u suhe pa sve izlijte u nauljeni li papirom za pečenje obloženi kalup. (Nemojte puno miješati. Smjesa bi terbala biti dosta mekana.)
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 45-55 minuta.
Napomena: Umjesto piva možete koristiti mineralnu vodu. Od ovev smjese možete pripremiti i pivske muffine. Količina je dostatna za kalup od 12 muffina. Njih pecite oko 35 minuta. Na ovaj način možete pripremiti i bezglutenski kruh, samo odaberite bezglutenska brašna.
5/6
• 150 g startera • 250-300 ml vode
• 500 g polubijelog brašna • 1-1,5 žlica soli
U posudi koja nije metalna izvažite sastojke i kuhačom ih pomiješajte tek toliko da se povežu. Smjesu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže preko noći. Ujutro tijesto stavite na brašnom posutu podlogu i preklopite ga sa svih strana prema sredini. Zatim ga okrenite i ostavite da se diže još 2 sata.
Pećnicu zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva i u njoj zagrijte keramičku ili gusanu posudu s poklopcem. Tijesto stavite u posudu, poklopite i poklopljeno pecite 30 minuta, a otklopljeno 15 minuta. Kruh izvadite na rešetku i prije rezanja ostavite da se ohladi.
Napomena: Umjesto polubijelog brašna možete koristiti i 300 g polubijelog i 200 g pirovog ili integralnog pšeničnog ili nekog drugog brašna.
6/6
• 300 g polubijelog/bijelog pšeničnog brašna • 300 g ječmenog brašna • 1 žlica sjemenki kima • 1 suhi kvasac • 1 žlica soli • 2 žličice agavinog sirupa • 2 žlice suncokretova ulja • 400 ml mlake vode
Pomiješajte brašno, kvasac, sol i kim. Napravite udubinu u brašnu pa polako dodajte vodu, agavin sirup i ulje, lagano miješajući sve dok tijesto ne postane kompaktno. Pustite da odstoji 15 minuta.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne postane mekano i elastično. Podijelite ga na 4 kugle i stavite u kalup za pečenje posut ječmenim brašnom. Neka se diže 10 minuta,
Zatim dlanom svaku kuglicu oblikujte u tanku pogaču debljine oko 1 cm. Ostavite da se dižu oko 2 sata.
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Prije pečenja vrhom kuhače na tijestu utisnite nekoliko rupica pa ga pecite 10 minuta s jedne i 10 minuta s druge strane. Izvadite na rešetku i pokrijte krpom da se ohladi.
Napomena: na slici je kruh od pola bijelog brašna i pola pšeničnog griza (bez sjemenki). Peći na papiru za pečenje posutom grizom i premazati gornju stranu i posuti grizom.