Priprema i snima: Ana-Marija Bujić
Za 12 komada
• 125 g maslaca
• 2 žlice vrhnja za šlag
• 150 g šećera
• 2 jaja
• 1 žličica ekstrakta badema
• 1 žličica praška za pecivo
• 50 g palente
• 50 g glatkog brašna
• 150 g samljevenih badema
• oko 100 g bobičastog voća
Za posluživanje:
• 3-4 žlice mascarponea
• bobičasto voće (najbolje maline ili kupine)
Zagrijte pećnicu na 180 °C i premažite kalup za muffine maslacem. Rastopite maslac, pustite ga da se ohladi pa ga pomiješajte s vrhnjem za šlag i ekstraktom badema. U drugoj zdjeli tucite šećer i jaja dok ne postanu pjenasta pa im zatim dodajte mješavinu s maslacem. U drugoj posudi pomiješajte prašak za pecivo, palentu, brašno i bademe pa zatim sve to pomiješajte s mješavinom tekućih sastojaka. Stavite po žlicu dobivenog tijesta u kalup za muffine, dodajte komad do dva bobičastog voća i zatim napunite kalupiće tako da su gotovo puni (treba ostati 1 cm do vrha). Pecite kolačiće 20 minuta, pustite ih da se hlade desetak minuta u kalupu pa ih prevrnite. Poslužite ih s mascarponeom i bobičastim voćem.
2/4
Ana-Marija Bujić
3/4
Priprema i snima: Ana-Marija Bujić
• 500 g malina
• 300 ml vode
• 220 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 2 žlice limunova soka
Pomiješajte sve sastojke i kuhajte ih dok mješavina ne provri. Zatim je propasirajte kroz fino sito tako da odstranite sjemenke. Vratite mješavinu na vatru pa kuhajte još 10 do 15 minuta dok se ne zgusne. Ulijte u steriliziranu bocu ili staklenku. Ovaj sirup možete razrijediti i piti kao sok ili ga možete koristiti kao preljev za sladoled, kolače ili palačinke.
4/4
Priprema i snima: Ana-Marija Bujić
• 100 g zobenih pahuljica
• 250 ml kipućeg mlijeka
• 100 g maslaca
• 60 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 žlica meda
• 1 jaje
• 1 žličica praška za pecivo
• 120 g glatkog brašna
• 2 žlice smeđeg šećera
• 300 g mješavine malina, kupina i borovnica
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Prelijte zobene pahuljice kipućim mlijekom i ostavite ih da se namaču. U međuvremenu tucite maslac, šećer i vanilin šećer. Potom dodajte med i neprestano tucite mikserom. Zatim dodajte jaje i nastavite tući sve dok ne dobijete jednoličnu kremu. Rukom umiješajte brašno i prašak za pecivo. Iscijedite višak mlijeka iz zobenih pahuljica pa i njih dodajte u tijesto i dobro izmiješajte. Kalup za kruh duljine 25 do 30 cm obložite papirom za pečenje pa prelijte tijesto u njega. Po vrhu pospite smeđi šećer pa rasporedite bobičasto voće. Pecite 1 h na 180 °C. Prije posluživanja po želji pospite šećerom u prahu. Ovaj se kolač može posluživati sam ili uz malo sladoleda ili kreme od vanilije