Zagrebački trg pretvara se u pravu talijansku tržnicu

Na gastronomskoj manifestaciji Italia Fest moći će se kupiti specijaliteti vodećih talijanskih gastronomskih regija!

piše: Sunčana Barušić

Možete li se sjetiti nekoga tko ne voli talijansku kuhinju? A osim tjestenine, ona ima toliko divota da ih se ne može ni nabrojati, pogotovo ako se uzme u obzir da svaka od njezinih 20 regija ima svoje tipične specijalitete. Za njihovo upoznavanje, degustiranje i na kraju krajeva kupnju ne morate otputovati u Italiju, već se od 8. do 12. travnja uputiti na zagrebački Europski trg.

/ Getty Images/iStockphoto
white nougat with different nuts on a wooden table

Razlog? Gastronomska manifestacija Italia Fest. Na dvanaest štandova bit će ponuđeni proizvodi koji se inače mogu kupiti samo na talijanskim tržnicama. Zahvaljujući suhomesnatim proizvodima, inćunima, sirevima, slasticama od marcipana i kolačima Cannoli otputovat ćete na Siciliju. Kuhinja Apulije poznata je po tarallima (kolutićima od tijesta), maslinama, sušenim rajčicama, a moći ćete kupiti i staklenke s raznim povrćem u ulju.

/ Getty Images/iStockphoto
Dried tomato

Iz Umbrije i Toskane stižu tjestenina, suhomesnati proizvodi i sirevi s tartufi ma te salame i kobasice od veprovine, a iz Emilije Romagne zamirisat će najbolja mortadela. Pravu mozzarellu ponudit će proizvođači iz Lacije i Kampanije, a iz regije Veneto stižu sirevi i suhomesnati proizvodi. I, zar treba dalje planirati završetke tih dana? Pokupite pravi recept (primjerice špageti alla carbonara), zasučite rukave, sastojke ćete nabaviti, dobro društvo je već na okupu i talijanska noć može započeti.

/ StockFood
Spaghetti carbonara with parmesan

Trebat će vam:

• 600 g špageta

• 3 jaja

• 150 g naribanog ovčjeg sira

• 1 žlica masti

• 150 g slanine narezane na kocke

• sol

• svježe mljeveni crni papar

U posudu stavite jaja i sir pa ih izmiksajte u glatku, kremastu masu. Dodajte svježe mljeveni papar. U većoj tavi rastopite mast, dodajte slaninu i pržite dok se mast na njoj ne počne topiti i postane prozirna. Maknite s vatre. Špagete skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite tako da ostane malo vode te istresite u tavu gdje je slanina. Ostavite minutu pa vratite natrag na vatru. Neka se dobro zagrije uz stalno miješanje pa potom u tijesto dodajte mješavinu jaja i sira, dobro promiješajte i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:08