Zagreb konačno dobiva svoj Beer Street

Beer Tasting
Cijela ulica rezervirana samo za bogatu ponudu najboljeg piva!

Piše: Domagoj Jakopović Ribafish

Snima: Marko Miščević

Nedavno me put nanio na Festival craft piva u Novom Sadu, pa sam kao svaki putnik namjernik obišao i najbitnije punktove noćnog života. Igrom slučaja, naletio sam u ulicu Laze Telečkog, upravo ono što nam nedostaje u Zagrebu, savršeno mjesto za noćni život, malo odmaknuto od žile kucavice grada, bez automobila, bučno, glasno, veselo i razuzdano – nešto čemu se najviše veselimo kad odemo u London, Dublin, Reykjavik… Pivska ulica.

Nekoliko pubova sa svake strane ulice, kad vam dosadi u jednom, samo prijeđete u drugi… sjećate li se maturalca u Loret de Maru? Uglavnom, koliko god to nevjerojatno zvučalo, i mi u Zagrebu smo samo na korak od dana kada će jedna ulica praktički biti rezervirana samo za bogatu ponudu piva.

Uz sam taj čin će se i ulica, koja je sada u prilično derutnom stanju – popraviti i obnoviti! Do realizacije pivske Opatovine treba krenuti svaki čas, pa smo krenuli u obilazak trenutnog stanja.

POČECI…

Opatovina je ulica koja prije tridesetak godina apsolutno nije ulijevala povjerenje nakon što bi se zatvorila tržnica na Dolcu, odnosno pao mrak. Uska i mračna, jedno – stavno nije bila neka sreća za pokrenuti išta u njoj, sve dok Ivan Oreški nije otvorio Kvazar. Uskoro je dobio produljenje radnog vremena nakon prvotnog fajrunta u 13 sati (!?), stvar se pokrenula, i uskoro su se mladi rokeri i alternativci, kao i svi drugi ljudi željni cuge prije odlaska u neki od disko klubova u centru grada, dolazili okrijepiti pivom upravo tamo. A neki ne bi ni došli do diska, toliko je bila dobra atmosfera.

ZAGREB, CROATIA - JULY 11, 2015: Customers and sellers at Dolac, the famous open air farmer's market of agricultural products in Zagreb, one of city's most notable landmarks.

Ljudi su visili u kafiću, ispred i oko njega, počeli su se otvarati i drugi kafići, restorančići, i danas postoji kakavtakav život u ulici kroz koju prolaze samo dostavna vozila. Zahvaljujući vlasnicima lokala, došlo se na zanimljivu ideju da se u svima njima, među ostalim pićima, između mora brendova, ispred svih guraju najbolja hrvatska craft piva. Craft revolucija se tako širi i na naše krajeve, pa će ugostitelji na Opatovini (Ro-Do, Carpe Diem, Tolkien’s, Craftroom itd.) naglaskom na specijalna domaća piva, učiniti stvarno puno za brendiranja Opatovine kao Craft destinacije br. 1 u Hrvatskoj.

KVAZAR, CARPE DIEM, RO&DO…

Kvazar se danas uz pivo ponosi i kolekcijom žestica, a Ivan Oreški je sada vlasnik Carpe Diema, tek stotinjak metara niže. U ugodnom nam je razgovoru ispričao pivsku povijest Opatovine, kad je kao 25-godišnjak nosio četiri gajbe istovremeno kako posao ne bi stao, kako je uveo Nikšićko i Laško, te kako će uskoro ova ulica doživjeti sasvim novo ruho.

Uz prisustvo stotinjak pivskih brendova, pozdravljamo se s gospodinom Oreškim i krećemo do sljedećeg odredišta – legendarnog Rođe, Ro&Doa, Ronda, ili kako vam već paše. Ovdje vlada vječita simbioza piva i viskija, a vlasnik Dominik Škorić ponosno ističe kako je upravo on prvi pružio priliku domaćim pivarima da kod njega predstave svoje craftove Zagrepčanima i gostima. Dok smo pričali, u Rođu je ušla kompletna kuharska hrvatska elita. Mislim da nisu pili fantu…

TOLKIEN’S

Točeno Zmajsko, Nova runda, Red Baron u boci, kao i svako drugo domaće craft pivo koje je ugledalo svjetlo dana, svoje je mjesto na šanku trenutno našlo u vječnome Tolkien’su, na samom kraju buduće pivske ulice.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Roman Murr Tolkien’s osniva 1996. godine i to na Gornjem gradu, dok se na sadašnju lokaciju premješta 2008. Trenutno ima pet točenih piva i 90 u bocama, ali to se mijenja gotovo na dnevnoj bazi. Radno vrijeme je od 07 do 01, a osnovna filozofija da se poslije posla dođete opustiti s društvom uz fino pivo slušajući country i irish folk. Voditelj lokala Zvonko Cindrić kaže da osim štovatelja Tolkiensova djela lokal posjećuju i fanovi Star Treka i Star Warsa, ali da su njima apsolutno svi jednako dragi.

“Prvi smo u Hrvatskoj organizirali proslavu St. Patricksa i uveli Halloween kao veliku proslavu maski i piva, i dakako da smo prvi koji smo uveli kulturu ispijanja finih piva i na taj način opismenili naciju!” kroz smijeh (i pivo) će Zvonko. Najviše idu irska i belgijska piva, ali stranci se opako pale na naša, zato i podržavaju ideju da se na Opatovini prednost pruži upravo domaćim pivarima.

POTEPUH

Na totalno drugoj strani Opatovine nalazi se Potepuh, najstariji ‘klasični’ kafić u Zagrebu, koji je osnovao legendarni Pero Močiboba prije 40 godina. Mladi dvojac Mladen Marković i Goran Smiljanić, preuzeo ga je u najam prije godinu i pol te ponovno oživio Trg Petrice Kerempuha i to kroz prihvaćanje craft koncepta i organizaciju dva iznimno posjećena i medijski eksponirana Pivska festivala, koji su i bili začetnici ideje o brendiranju Opatovine kao pivske destinacije br. 1 Zagreba i Hrvatske.

U Potepuhu su, uz domaće i strane craft pivare, zastupljena i sva ‘komercijalna’ piva prisutna na hrvatskom tržištu, sve skupa njih pedesetak. Na Trg Petrice Kerempuha, koji za festivalskih događanja funkcionira kao terasa Potepuha, stane i do 1000 ljudi.

Provjerite na sljedećem festivalu! Potepuh je lokal u kojem je u posljednjih godinu i pol organizirano više dana festivalskih događanja (filmskih, muzičkih, eno i gastro – pivskih i vinskih, etno, koncertnih, promocija izložbi i knjiga, literalnih itd.) od bilo koje druge lokacije u Zagrebu, uključujući i koncertne dvorane i klubove – tako da je prilično jasno da Mladen i Goran žele od Trga Petrice Kerempuha napraviti svojevrsni zagrebački Montmartre.

Craft piva kao očiti odmak od mainstreama iznimno paše u tu priču i koncept.

Beer Tasting

Potepuh je jedinstven po mnogo čemu, počevši od toga da je najstariji lokal u gradu, preko toga da se nalazi na Dolcu (a svi znamo što je Dolac za Zagreb), do toga da sa Trgom Petrice Kerempuha u novom konceptu čini umjetničku pozornicu bez premca u Zagrebu, pa i Hrvatskoj. Široka ponuda craft piva, pivski festivali i druga događanja čine ga pak u kontekstu Opatovine središnjim mjestom za sva događanja u organizaciji ugostitelja sa Opatovine – pa tako i skorog Pivskog Adventa, i budućeg Opatovina Festa, no sačuvajmo nešto i za buduće tekstove…

CRAFT ROOM

Craft Room je pokrenut prije par dana, također u organizaciji Mladena i Gorana. U najmlađem lokalu na Opatovini očekuje vas 12 točenih piva – svih domaćih craft i par stranih craft pivara te više od 80 vrhunskih stranih craft etiketa – no popis se stalno nadopunjuje i proširuje.

Beer Tasting

Craft Room ima više od 80 sjedećih mjesta, no kako je koncept lokala dug šank i stajaća mjesta, u lokal na tri razine (podrum, razina ulaza i kat) stane preko 200 ljudi. Craft Room je jedinstven koncept u Hrvatskoj koji je javnost jedva dočekala. Mjesto vrhunske kvalitete (craft znači umijeće) ugostiteljske, pivske i gastro ponude (tek trebamo probati slavne hamburgere), ali i glazbe i provoda, te usluge i ‘pomaknutog’ vizualnog identiteta – sve ono što čini craft kulturu tako privlačnom na globalnoj razini.

Uglavnom, ako ste pristaša projekta Pijmo Hrvatsko, i želite pružiti priliku domaćim malim pivarima, vidimo se na Opatovini – ABA 5th Element, Varionica, Air Craft Brewery, Hold’em Brewery, Visibaba, Križevačka Pivovara, Pivionica (novi zagrebački lager Fulir), Bošnjak, Nova Runda, Zmajsko, Medvedgrad i sva druga piva, čekaju na vas!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:13