Spremni za sezonu krafni? Vrijeme je maškaravanja i karnevala pa će krafne, odnosno pokladnice sa svim mogućim punjenjima i preljevima biti u ponudi u gotovo svakoj slastičarnici, pekarnici i kuhinji. Recepata ima uistinu mnogo, no ima nekoliko stvari koje je dobro znati pri njihovoj izradi.
Važna temperatura
Krafne treba peći u ulju na temperaturi od 160 do najviše 170 stupnjeva da bi se dobio onaj lijepi bijeli prsten ili pojas u
sredini. A temperaturu ćete najbolje odrediti po boji ulja. Kada boja ulja počne prelaziti iz tamnije žute u smeđu, spremno je za pečenje. Tijesto u ulje stavljajte uvijek gornjom stranom te ih okrenite za oko 30 sekundi do jedne minute, kada se krafna podigne. Bolje ih je peći poklopljene jer se tako bolje dižu i rastu u vis, dok inače krafne rastu prema dolje u ulje. Pokladnice osim u većoj široj posudi možete peći i u fritezi.
Slijedite recept
Krafne vole biti na toplom.Naime, kod njihove pripreme važno je paziti i na temperaturu prostorije u kojoj nikako ne smije biti prehladno, a isto tako namirnice s kojima radimo ne smiju biti pothlađene, pa tako koristite toplo mlijeko i rastopljeni maslac. Ako krafne želite napuniti pekmezom, učinite to pomoću šprice; u pečenu krafnu špricom stavite pola do žličice pekmeza.
Ako vam krafne i ne uspiju od prve, s vremenom ćete se izvještiti. Neka vas ne brine njihov nesavršeni izgled, važno je da su djelo vaših ruku.