Priča o kuhanom vinu godinama se u Hrvatskoj srozavala na ugostiteljsku jeftinu prevaru kuhanjem najjeftinijeg zaslađenog kiseliša zamaskiranog trećerazrednim začinima. Izvrsna kuhana vina novost su na našoj sceni. Najnovija istarska receptura iz Cheese bara spada u najzanimljivije. Poslužuje se uz suhe kolačiće, najbolje one od badema. Suhe smokve umočene u otopljenu čokoladu još su jedna preporučena divota za ovaj topli napitak.
A za kuhanje će vam trebati:
- 1 l mladog terana
- 100 ml meda, najbolje bagremova
- grančica kadulje
- korica limuna
- korica naranče
- žlica maslinova ulja
Maslinovo ulje blago se temperira i u njega ulije med koji se rastapa uz miješanje. Dodaju se kadulja te korice limuna i naranče. Polako se ulijeva teran i zagrijava, ali ne tako da zakuha. Kratkom pripravom i temperaturom nižom od ključanja razviju se i očuvaju čarobne mediteranske arome.