piše: Mateja Domitrović
“Zdravlje, mladost i ljepota” nit vodilja su ovogodišnjeg, osmog po redu Festivala smokava koji će se održati u Zadru od 7. do 18. rujna. Organizatorica i idejna začetnica festivala Sandra Babac kaže da su ove godine izabrali taj moto kako bi naglasili nutricionističke vrijednosti ovog voća. Opg Damjanić-Babac svake godine na svom imanju organizira berbu smokava koja je do sada bila uvod u festival, no ove godine uvertira je bio doručak na travi kojim je najavljena sezona smokava te sam festival.
Foto: Luka Gerlanc
Smokva je namirnica koja se jede svježa, ali i sušena i kao takvoj produžuje joj se vijek trajanja, no može se termički obrađivati i koristiti za pripremu ne samo slatkih već i slanih jela. A upravo to pokazat će i zadarski ugostitelji. Naime, ove godine festival je potpomogla Udruga zadarskih ugostitelja u čijim će se restoranima na jelovnicima naći i jela sa smokvama. No, osim u gastro novitetima, Zadrani i njihovi gosti te svi simpatizeri ovog festivala svakoga će dana moći izabrati ponešto od zanimljivih sadržaja, a sve, naravno, u znaku smokve.
Foto: Jure Mišković
Gošća festivala bit će poznata nutricionistica Anita Šupe, predavanje na temu smokve održat će i Nenad Bratković, magistar fitofarmacije i dijetoterapije, organizirani su Dani otvorenih vrata u smokviku, sajam kod Trga pet bunara na kojemu će se moći kušati i kupiti proizvodi od smokava, bit će tu i radionica za male i velike, a već prvog dana festivala, PZ Mas-Vin za dobrodošlicu će dijeliti suhe smokve. Šinjorina smokva i njeni proizvodi podosta toga su pripremili pa tko ima priliku neka kuša i doživi.