• 15 cannellona
• 250 g ricotta sira
• 400 g špinata
• 1 glavica luka
• 2-3 sušene rajčice (prema želji)
• sol, papar, maslinovo ulje
• 5 g maslaca
• 2 žlice brašna
• 700 g mlijeka
• sol, papar
• mljeveni muškatni oraščić (na vrh noža)
• parmezan
U dubljoj posudi na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno pa polagano, uz stalno miješanje pjenjačom (da ne nastanu grudice), dolijevajte mlijeko. Začinite solju, paprom i mljevenim muškatnim oraščićem. Ostavite sa strane. Vrlo sitno nasjeckajte luk. Stavite ga na malo maslinova ulja i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte očišćeni, oprani, dobro ocijeđeni špinat. Kad uvene, dodajte sir, sjeckane suhe rajčice (prema želji) i dobro promiješajte. Malo posolite, popaprite i ostavite da se ohladi. Cannellone punite dobivenom smjesom. Na dno posudice zamašćene maslacem izlijte dio bešamela, poslažite cannellone (ne pregusto), prelijte ostatkom bešamela i pospite parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 35-40 minuta. Prije posluživanja pustite da malo odstoje.
2/4
Recept: Ganoci Frisch
• 2 mlada poriluka, očišćena, nasjeckana
• 3 mlada luka, očišćena, nasjeckana
• 2 tikvice, narezane na kolute
• 1 glavica komorača, oguljena, nasjeckana
• 350 g mini rajčica, narezanih po pola
• 1 zelena paprika, sitno sjeckana
• 2 režnja češnjaka
• 400 g Penne Rigate
• 2 jušne žlice lišća majčine dušice
• 100 g pršuta, narezanog na tanke šnite
• 2 dcl slatkog vrhnja
• 3 filea inćuna, sitno sjeckanih
• 1 dcl maslinovog ulja
• 200 g mozzarelle, natrgane na male komadiće
Nasjeckano povrće stavite u pleh za pečenje, posolite, popaprite, polijte s nekoliko žlica maslinova ulja, pospite majčinom dušicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva pola sata. U međuvremenu skuhajte tjesteninu po uputama proizvođača. U kuhinjskom blenderu pomiješajte i usitnite inćune, pršut i češnjak s nekoliko žlica maslinova ulja. Nakon pola sata u povrće umiješajte tjesteninu i pastu od inćuna, češnjaka i pršuta. Dodajte mozzarellu i polijte slatkom vrhnjem. Stavite natrag peći još 15- ak minuta.
3/4
• 200 g slanih inćuna
• 300 g tjestenine
• 1 veći karfiol (samo cvjetovi)
• 125 g maslaca
• 125 g brašna
• 150 ml mlijeka
• 1 čajna žličica senfa
• 140 g naribanog cheddara
• krušne mrvice
Zakuhajte vodu za tjesteninu. Tjesteninu ostavite da bude malo tvrcaksta, a na polovici kuhanja dodajte joj cvjteču. Kad je ocijedite nemojte baciti svu vodu jer će vam 2 jušne žlice trebati za umak. Na tavi otopite maslac dodajte brašno i uz konstantno miješanje dodajte milijeko. Kad se smijesa zgusnula dodajte polovicu naribanog sira i žličicu senfa. Sve sastojke izmiješajte i pospite krušnim mrvicama i ostatkom sira te zapecite 5-6 minuta dok mrvice ne dobiju zlaćano smećkastu boju. Servirajte toplo.
4/4
• 250 g tjestenine u obliku školjkica
• 300 g kozica
• 1-2 tikvice (ovisno o veličini)
• 1 poriluk
• 2 češnja češnjaka
• peršinov list
• timijan
• malo ružmarina
• 200 ml slatkog vrhnja
• 2 žlice mascarponea ili ricotte
• maslinovo ulje
• sol
• papar
Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju.