Vječni ljetni klasik-grčka salata

Klišej od kojeg nitko ne odustaje!

Najjednostavnija priprema na svijetu. Kod grčke salate priprema jednostavno ne može poći po zlu. Iako se već doživljava kao istrošen klišej; grčku salatu i dalje obavezno poslužujemo uz roštilje kao prilog ili samostalan brzinski ručak. Kad je najbolja? Pa… za grčku salatu jedino bitno je da bude dobro ohlađena, a najslađe ju je jesti iz zdjelice dok su vam stopala još zavučena u džepove pješčane plaže.

Ako tražite točne korake kako je napraviti, a mašta i “rješit ćemo u hodu” stav nisu vaš stil donosimo kako napraviti grčku salatu:

Trk na plac!

Bez dobrih namirnica nema ni dobre salate, zato se pobrinite da su rajčice mekše i jako slatke. Moguće da će vas ljudi čudno gledati, ali možete im dodati i prstohvcat “cukra” koji će isprovocirati prirodni šećer u rajčici dok pripremate ostatak slate. Krastavce ogulite i možete ih narezati na tanke kolutove ili kvadratiće. Pobrinite se da je krastavac dobro ohlađen jer inače neće dobro funkcionirati s ostatkom.

Sir i masline

Sir? Klasika je feta sir narezan na komadiće ali za one kojima je feta preintenzivnog okusa zamjenite je s mozzarelloom. Obično se stavljaju crne masline. Predlažemo pečene crne masline. One imaju jači okus, ali naravno izvrsno će ići i obične. Sve velikodušno zalijte dobrim maslinovim uljem.

Nije klasik, ali je prefino

Za neku kreativniju varijantu možete dodati malo sušenih rajčica i malo pesta genovese. Odlično će vam se sljubiti kockice starog kruha koje ste prethodno lagano prepržili. Ubacite i crveni luk i vinski ocat. Pozdravljamo i ubacivanje pera obične salate i rige. Papriku možete također narezati na sitne komadiće pa kombinirajte crvenu, žutu i zelenu zbog boja.

Salata novog doba

Što još ubaciti? Pa tostirani bademi ili lješnjaci također će se divno slagati sa svim prethodno nabrojenim sastojcima. Vinski ocat možete zamijeniti acetom balsamicom, a maslinovo bučinim uljem. Što se tiče začina, origano je također u klasičnom receptu, ali uz njega možete natrgati listove bosiljka ili metvice.

Kako bilo nemojte štedjeti na začinima, maslinovu ulju i odaberite samo najslađe”pomidore”. Ubacite ih u hladnjak i suzdržite se od provjeravanja svakih nekoliko minuta koliko je vaša salata uspješna.

A sad recept:

4 rajčice

1 krastavac

2 zelene paprike

1 glavica luka

300 g feta sira

200 g crnih maslina

nekoliko listova zelene salate

4 žlice maslinovog ulja

svježe mljeveni papar i krupna sol

Očistite i operite povrće pa sve narežite na komadiće. Sve dobro pomiješajte. Dresing naprvite od vinskog octa i maslinova ulja. Začinite svježe mljevenim paprom, solju i origanom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:56