Vinski vodič: Sva lica plavca malog

Ljubitelji dobrih vinskih "crnjaka" evo koje morate kušati!

pripremio: Saša Špiranec

Kako čitati plavac? U praksi ih obično dijelimo na jeftine i skupe. One prve do četrdeset kuna i one skuplje koji počinju od pedesetak kuna i završavaju na nekoliko stotina. Danas se bavimo ovom drugom skupinom, namijenjenom gastronomiji, dragim ljudima i posebnim trenucima. Takvi plavci ponekad dolaze pod nazivima položaja ili vinograda u kojem su ponikli, primjerice Dingač, Postup ili Ivan Dolac, a češće samo s jednostavno istaknutim nazivom sorte – plavac mali.

Međutim, osim po mjestu nastanka, trebali bismo ih još znati dijeliti po stilskom izričaju. Za razliku od drugih regija i sorti, primjerice graševina ili malvazija, gdje su stvari stilski ujednačenije i gdje uglavnom znate što možete očekivati od vina i prije nego što otvorite bocu, dalmatinski su plavci puno raznovrsniji i mogu se podijeliti u barem pet stilskih kategorija. Za svaku od njih potražili smo tipičnog predstavnika i preporučili vam njegovo najbolje vino.

  1. Stilska kategorija: Elegancija
  • sočan i živahan plavac mali
  • Plavac mali Bosso 2012. (Senjković), Nerežišća, Brač
  • Cijena: 103,00kn Miva

Vinograd smješten u unutrašnjosti Brača, na nadmorskoj visini od 300 m, daje bitno svježija vina od uobičajenih plavaca. Takvih položaja se može naći diljem Dalmacije, ali Bosso je možda najupečatljiviji u svom razredu. Mlađahan, voćan, blago pikantan, juicy, aromatskog miksa trešnje, prezrele višnje i svježe šljive. Zavodljiv do boli, s vrlo čvrstim taninom, a iako vrlo svjež, tijela i alkohola ne manjka.

Izvor fotografije: Foto

2. Stilska kategorija: Naturalizam

  • čvrst, žilav i taničan plavac mali
  • Marlais Plavac mali Škrapa 2012. Ponikve, Pelješac
  • Cijena na upit u vinariji

Jedno od najinteresantnijih novih imena s Peljšca stilski je na tragu legendarnog Miloša. Jakog i naglašenog tanina, visoke koncentracije, ali uz punoću i snagu tu je i visoka doza svježine kao glavna odlika. Nešto mikrobioloških aroma tipa koža, potom obilne trešnje, višnje, mediteransko bilje, rogač, punog i iznimno trajnog okusa. U tu kategoriju spadaju još Miloš, Vukas, Ćurlin, Rozić i drugi.

Izvor fotografije: Foto

3. Stilska kategorija: Modernizam

  • intenzivan i aromatičan plavac mali
  • Rizman Plavac mali Primus 2012. Komarna
  • Cijena: 137,35 kn Vivat

Komarna kao položaj se pojavila niotkuda i preko noći postala hit. Atraktivnija, življa i uglađenija, s dosta slatkih začinskih tonova, a opet tipičnim taninom i sortnošću osvojila je srca mnogih. Rizman predvodi novu generaciju sastavljenu od sedam vinara okupljenih oko udruge K7. Ovaj plavac s tipič- nom suhom šljivom i ne- što višnje na nosu te primjesama zadimljenog hrasta i slatkih začina odlično se uklapa u sliku modernista.

Izvor fotografije: Foto

4. Stilska kategorija: Klasika

  • zreli, topli i bogati plavac mali
  • Stina plavac mali Majstor 2012., Bol, Brač
  • 157,00 kn, Vrutak

U kolektivnoj svijesti prosječnog Hrvata ovo je plavac školskih karakteristika za premium vino. Tu je uz Stinu i većina drugih etabliranih vinarija poput Plenkovića, Grgića ili Skaramuče. Obavezni tragovi sušenog voća poput suhih šljiva, ali uvijek vješto balansirani da se ne ističu. Obično savršene čistoće, dubine i širine, nižih kiselina, zrele voćnosti, visoke koncentracije i zrnatih tanina.

Izvor fotografije: Foto

5. Stilska kategorija: Tradicija

  • slatkasti, prezreli i koncentrirani plavac mali
  • Dingač Goranko Poljanić, Dingač, Pelješac
  • Cijena: 134,70 kn Vrutak

Dingač bez malo cukra nije Dingač, može se čuti od tradicionalista. U toplijim godištima gotovo ga je nemoguće izbjeći jer se alkoholi popnu i do 16% te zaustave vrenje i ostave vino slatkastim. Takvi nektari mirisom podsjećaju na talijanski Amarone, ponajviše zbog nota suhe smokve i šljive, a okusom na ruby Porto. Sve se manje ovakvog vina može naći na tržištu, a osobito ovakve kvalitete kakvu nam servira Goranko Poljanić

Izvor fotografije: Foto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:59