Naslovnica » Vina » Plavac mali Matuško 2008.

Plavac mali Matuško 2008.

Dingač i Postup, najcjenjenije lokacije na Pelješ­cu, već su se i međuna­rod­­no etablirale kao grand cru, hrvatski elitni položaji malih prinosa za snažan plavac mali na­­g­lašena alkohola. Pelješki vinari proizvode plavac i s drugih položaja na po­luotoku, po nižoj cijeni. Zanimljiva je i stra­tegija vinarije Matuško – pro­iz­vodnja jeftinih plavaca iz peljeških vinograda s većim prinosom.
Njima se dobivaju pitki, nepretenciozni “dnevni” plavci niskog alkohola, upravo kao što je to slučaj s vinom koje vam predstavljamo. Zgodna pratnja tjesteninama s jačim umacima, na primjer za omiljene špagete s češnjakom, maslinovim uljem i ljutim papričicama (aglio, olio, peperoncini).

1 komentar

  • antun86 10. travnja 2013. u 13:54

    Ljubitelj Plavca koji kuša ovaj primjerak teško bi pogodio njegovu cijenu prvenstveno jer ovo vino ni malo kvalitetom ne zaostaje za vinima svoje sorte iz višeg cijenovnog razreda. Nešto niži alkohol ovo vino osim što svrstava u red “svakodnevnih” pratioca većini jela ovo vino čini odličnim dodatkom jelima koja po recepturi zahtjevaju dodavanje vina. U jelima gdje dodajemo vina nije nam cilj istaknuti alkohol te je poželjno da on ispari u što većoj količini za što je nekada potrebno nešto više vremena i tu se ističe prednost ovoga Plavca jer mu zbog nižeg postotka alkohola manje treba da isti ishlapi te ga ta osobina čini odličnim dodatkom čak i laganim jelima kojima daje jednu notu mediterana odnosno jedan poseban karakter. Ovaj Plavac optimalno ohlađen je odličan pratitelj čak i bijeloj ribi posebno sa gradela što inače nije osobina crnih vina a što opet može zahvaliti nešto nižoj razini alkohola ali i nešto nježnijoj teksturi od svoje sortne braće te izrazitoj pitkosti. Kod jakih jela te osobine u kombinaciji sa njegovom niskom ali skladno ukomponiranom odnosno harmoničnom razinom kiselosti istiću njegovu pomalo nježnu stranu.

Komentiraj

Niste registrirani? Učinite to ovdje.