Kategorija: Zrela i odležana bijela vina
Regija: Bregovita Hrvatska
Boja: Bijelo
Sorta: graševina
Tip vina: polusuho
Alkohol: 14%
Cijena: 70 kn
Nitko se graševinom ne bavi toliko intenzivno kao Kutjevo d.d. U slavnom podrumu, bez obzira na ogromno iskustvo, potraga za novim mogućim licima ove sorte nikada ne staje. Iako sa standardnim etiketama pod oznakom kvalitetno i njene bolje varijante pod oznakom vrhunsko već desetljećima vladaju domaćim tržištem graševine, noviteti i dalje ne prestaju pristizati. Ponudu im krasi čak sedam etiketa raznih tipova graševine. Osim spomenutih kvalitetnog i vrhunskog tu su još etiketa De Gotho kao izričaj, kompleksnijeg, toplijeg, pikantnijeg i zrelijeg vina. Zatim, izborna i ledena berba, slatkiši iz kategorije visokih predikata. Maximo brut, ugodno prošlogodišnje pjenušavo iznenađenje izvrsne cijene od pedesetak kuna. I konačno, posljednji izdanak u nizu – Graševina Turković.
Genijalno osmišljen naziv zadnje graševine je zapravo hommage velikom Zdenku Turkoviću i njegovoj obitelji koja je nekih šezdesetak godina, sve do završetka Drugog svjetskog rata, bila vlasnik današnjih Kutjevačkih podruma. Plemiću i znanstveniku koji je svojim radovima na temu ampelografije i vinogradarstva trajno zadužio tu granu znanosti, ali i čija je obitelj zaslužna za ekonomski prosperitet kutjevačkog kraja kakav na tom prostoru nije bio viđen od ukidanja reda Isusovaca 1773. Zajedno sa Bulićevom Dalmatinskom ampelografijom, Turkovićev Ampelografski atlas čini fundament modernog vinogradarstva Hrvatske. U počast velikanu, Kutjevčani su svojoj osnovnoj školi već nadjenuli njegovo ime, međutim stavljanjem njegova imena na bocu vina, Turkovića će konačno upoznati puno veći broj ljudi. Naročito jer je vino zaista fino.
Graševina Turković napravljena je u maniri alzaškog pinot blanca ili čak gewurtztraminera. Podatnih kiselina, s ugodnim slatkastim elementima, nimalo banalno ili sladunjavo, već slojevito, dugotrajno i mineralno. Slador je čak prilično visok za nepredikatni tip vina, penje se do 8 grama po litri, ali jako je dobro pokriven svježinom i mineralnošću i uopće ne iskače. Oduševljava punoća u ustima, a da pritom nema antipatične masnoće koja zna biti prisutna u bijelim vinima odležanim u baricima, već se radi jednostavno o čistom, slasnom i punom okusu što pršti svježinom i voćem. Zamka kratkog trajanja, tipična za graševine, ovdje je izbjegnuta niskim prinosima u vinogradu i odležavanju vina na vlastitim kvascima u podrumu. K tome još 20-postotno odležavanje vina u aromatski neutralnim korištenim baricima, zdravo grožđe nešto kasnijeg roka berbe, i recept za sasvim novi tip graševine je tu. Zaželimo joj dug život i da se nađe na što više vinskih lista.