PRETAKANJE DONACIJA

Otkrivena nova Trumpova muljaža, republikanski rivali zgađeni: ‘Stvarno, prevario je i bakice...‘

PAC Save America je "super" PAC-u Make America Great Again donirala 60 milijuna dolara, čime je efikasno zaobišla pravnu prepreku

Donald Trump broji novac

 Mandel Ngan/Afp/Profimedia/Mandel Ngan/afp/profimedia

Politički akcijski odbor (PAC) naziva Save America, interesna organizacija koja podržava kandidaturu Donalda Trumpa, svoje su poslovanje ove godine započeli s 105 milijuna dolara na računu. Prema dokumentima koje je Federalni izborni odbor ovoga tjedna objavio, ta udruga trenutno operira s nešto manje od 4 milijuna dolara, zbog čega je postalo jasno kako stožer trenutno najizglednijeg rivala Joea Bidena na izborima 2024., koristi donacije za podmirivanje pravnih troškova kazneno gonjenog bivšeg predsjednika SAD-a.

No, to je i bilo za pretpostaviti. Ono što se iskristaliziralo ovom objavom financijskih izvadaka Federalnog izbornog odbora jest činjenica da su Trumpovi suradnici i voditelji političke kampanje zatražili "super" PAC imena Make America Great Again za povrat 60 milijuna dolara, doniranih za potrebe televizijskog oglašavanja tijekom republikanskih predizbora.

O čemu se točno radi?

Naime, u američkom izbornom sustavu postoje dvije vrste političkih organizacija, PAC i "super" PAC, koji oba imaju ključnu ulogu u financiranju kampanja, ali se međusobno razlikuju oko toga na koji način im je dozvoljeno prikupljati sredstva, limita pojedinačne donacije te namjene za koje se sredstva smiju trošiti tijekom izborne utrke.

Ograničenja za PAC

PAC, u ovom slučaju, spomenuta udruga Save America, prikuplja dobrotvorne donacije od pojedinaca, organizacija i sindikata, te ima jasno definirano 5.000 dolara kao maksimalan iznos kojeg smije prihvatiti jednom donatoru u određenom vremenskom roku. Također, PAC-u je strogo zabranjeno da svoja sredstva dijeli s kandidatom u čije ime sakuplja donacije, već se novac smije koristiti samo i isključivo u svrhu organizacije skupova podrške, podmirivanja troškova izrade anketa ili pojedinih promidžbenih materijala. Takva ograničenja ne vrijede za "super" PAC, u ovom slučaju Make America Great Again, koji nema nikakva financijska ograničenja dobivenih donacija, te svoje račune može dijeliti sa stožerom kandidata u čije ime novac sakuplja. Obje organizacije dužne su dostavljati redovita financijska izvješća nadležnom Federalnom izbornom odboru (FEC) koje, potom, periodično objavljuje te informacije kako bi kampanja bila što je moguće transparentnija.

No, gdje ima Trumpa tu ima i financijskih malverzacija. Ispostavilo se da su Trumpovi savjetnici i voditelji kampanja na kreativne načine pokušavali zaobići zakonska ograničenja, te su novac iz PAC-a pretakali u "super" PAC kako bi se domogli sredstva za podmirivanje gomilajućih sudskih troškova.

Save America je, tako, ove godine "super" PAC-u donirala 60 milijuna dolara, čime je efikasno zaobišla pravnu prepreku te je omogućila Trumpovom stožeru da dođe do iznosa kojeg može iskoristiti kako god im je volja.

Iz dokumenta koji je objavljen FEC još uvijek nije potpuno jasno kada je iznos bio zatražen, no on se službeno proknjižio kao "zatražena refundacija" koja se trenutno vodi kao najveći dokumentirati povrat sredstava u povijesti federalnih kampanja.

Ono što je također jasno jest da refundacija nije učinjena odjednom, već su sredstva "kapala" malo po malo; početkom svibnja milijun dolara, sredinom još pet itd.

Zaobilaženje pravila

Stručnjaci za financiranje predizbornih kampanja ovaj potez interpretiraju kao i više nego očit pokušaj zaobilaženja regulacija kako bi se PAC-u "kroz stražnja vrata" omogućilo da investira u Trumpovu predizbornu kampanju, što ga dovodi u nepoštenu prednost u odnosu na druge kandidate.

- Možete to nazivati i proknjižavati kako god hoćete, ali u suštini je riječ o ilegalnoj praksi zbog koje bi netko mogao biti kazneno gonjen – objasnio je redakciji NYT Adav Noti, bivši odvjetnik iz Federalnog odbora za izbore, koji upozoravaju da se PAC i "super" PAC međusobno loptaju s milijunima doniranih dolara, ovisno o tome kome više ta sredstva trebaju u datome trenutku.

Trumpovi politički rivali, pa čak i oni na desnici, ovu su priliku iskoristili kako bi trenutnog favorita za stranačku nominaciju "bocnuli" da zloupotrebljava donacije onih najsiromašnijih simpatizera.

- Prevario je "MAGA" bakice koje su od svojih mirovina odvojile sredstva za njegovu kampanju, a on njihove donacije koristi da plati odvjetnike jer je preškrt da se posluži svojim vlastitim (dubokim) džepom – napala je bivšeg predsjednika Christina Pushaw iz stožera floridskog guvernera Rona DeSantisa, kojem ankete jedinome trenutno daju mršave šanse da na predizborima porazi Trumpa.

Činjenica da je Trumpov stožer učinio određene ustupke po tom pitanju, govori u prilog tome da su svjesni do koje mjere popularnost bivšega predsjednika ovisi o imidžu kojeg uživa među najsiromašnijim Amerikancima. Upravo zato, stožer je nedavno osnovao poseban fond za pravno savjetovanje koji sudski gonjenim Trumpovim simpatizerima nudi logističku podršku u obrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:19