pripazite

Volite li jaja ispržena na ovaj način, igrate se zdravljem: mnogi tvrde da nema ništa slađe, ali nisu svjesni opasnosti

Mnogima omiljen način prženja jaja može biti opasan za zdravlje

 Shutterstock

Svatko od nas ima svoj najdraži način za pripremu jaja, a mnogi ih vole jesti pržena. Pržiti ih možemo na različite načine, a jedan od najpopularniji je na oko, pri čemu neki vjeruju kako su najukusnija ona u koje se može lijepo potočati kruh.

Nekima je dovoljno da je žumanjak ostao djelomično tekuć, dok je drugima draže da je i dio bjelanjka u tekućem stanju. Oni prvi će se na to užasnuti i reći da su jaja slinava, no obožavatelji nepotpuno isprženih jaja na oko reći će da nema ništa slađeg od upravo takvih.

image

Kao stvorena za utočat‘ komad kruha...

Shutterstock

E, ti se ljubitelji jaja na oko igraju zdravljem.

Jaja, kao što je poznato, mogu biti zaražena salmonelom, zbog čega se u moderno vrijeme pasteriziraju. No, ako jaje tijekom transporta napukne, bakterije mogu dospjeti u unutrašnjost. Ako ih potpuno ispečete, bakterije će se neutralizirati, no ako jaje ostane slinavo... pa, jasno je što slijedi.

Kako biste rizk sveli na minimum, prilikom kupovine jaja odaberite ona iz rashladnih vitrina. Ako temperatura jaja dosegne temperature iznad 20 supnjeva Celzija, mogu se pokvariti, čak i ako su pasterizirana.

image

Jaja je uputno potpuno ispržiti, slažu se stručnjaci

Shutterstock

Nadalje, provjerite unutrašnjost kutije kako biste bili sigurni da nijedna ljuska jajeta nije slučajno pukla.

Ipak, imajte na umu da je najlakši način da izbjegnete zarazu to da zagrijete jaja na temperaturu iznad 80 stupnjeva, kao što sugerira američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraze a to znači da na njima neće ostati tekućih djelova. Gušti jesu gušti, ali zdravlje bi ipak trebalo biti prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:12