‘ZABRINUTI SMO...‘

Generalni konzul RH u Subotici reagirao nakon incidenta u Srbiji: ‘To je vandalski čin‘

Razlog njegova obraćanja je prebojavanje latiničnog natpisa na tabli u imenu mjesta Sonta
Prešarani natpis
 Priložena fotografija

Generalni konzul Republike Hrvatske u Srbiji, Velimir Pleša, objavio je priopćenje nakon što je prefarban latinični naziv u vojvođanskom mjestu Sonta.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovanje,

Generalni konzulat RH u Srbiji sa sjedištem u Subotici, u povodu čina prebojanog naziva mjesta Sonta na latiničnom pismu, a obzirom na jurisdikciju koju u konzularnim poslovima imamo na tom području dajemo ovo priopćenje.

U ime hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, osobno veleposlanika Hide Biščevića, i generalnog konzulata RH u Srbiji sa sjedištem u Subotici, kao i mene osobno kao generalnog konzula osuđujemo štetno i u potpunosti nepotrebno činjenje, bojanja na natpisnoj ploči mjesta, na ulasku u Sontu.

Ovakav vandalski čin ne pridonosi očuvanju društvene i etničke tolerancije koja obilježava Vojvodinu i Sontu. Tu toleranciju jedna mala grupica ljudi želi u svakoj prigodi narušiti.

Naročito smo zabrinuti, jer se to događa u mjestu u kojem, u općini Apatin, gdje prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011 ima više od 50% žitelja koji su Hrvati.

Generalni konzul RH u Srbiji sa sjedištem u Subotici, Velimir Pleša"

image
Velimir Pleša
Branimir Boban/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:03