DOBRO JE ZNATI

Smijemo li mačkama dati da jedu tunjevinu? Evo što o tome kažu stručnjaci

Ako je konzervirana, ova namirnica ima puno natrija koji može uzrokovati dehidraciju ili visoki krvni tlak
 Petographer/Alamy/Profimedia

Tuna može biti dobra za mačke s vremena na vrijeme i u malim količinama. U sebi ima dosta hranjivih tvari, kao i nezasićenih masti, no previše potonjeg može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Iako tuna ima nutritivne prednosti, ona ne bi trebala biti proizvod kojim ćete redovito hraniti svoju mačku jer konzumiranje puno tune može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, piše World Cat Finder.

Tuna nije dobar izbor za mačke iz nekoliko razloga. Ona ne osigurava dobru ravnotežu hranjivih tvari koje mačka treba, tako da mačke koje se redovito hrane tunom mogu razviti zdravstvene probleme povezane s nedostatkom hranjivih tvari.

Ova namirnica može uzrokovati probleme s nakupljanjem masti. Konzervirana tuna sadrži puno kalorija – nekoliko grama konzervirane tune ima preko 100 kalorija, pa ako svoju mačku redovito hranite tunom, to može dovesti do značajnog debljanja i mnogih drugih problema povezanih s pretilošću, poput dijabetesa, bolesti mokraćnog sustava ili artritisa.

Također, konzervirana tuna ima puno natrija koji može uzrokovati dehidraciju i/ili visoki krvni tlak. Ona je također bogata fosforom i može dovesti do bolesti bubrega.

Drugi problem koji se može pojaviti su alergije. Kao i mi ljudi, mačke mogu biti alergične na ribu. I iako se ljude od malih nogu uči da je mačkama omiljena hrana riba, realnost je da je alergija na ribu kod mačaka jedna od najčešćih.

No, tu je i trovanje živom. Ono se događa kada su ljudi ili životinje izloženi ili konzumiraju previše žive. Riba, općenito, sadrži puno žive, pa tako i tuna. Toksičnost žive uzrokuje neurološka oštećenja i oštećenja bubrega koja su nepovratna.

Da budemo potpuno jasni – trovanje živom nije česta pojava, ali se može dogoditi, zbog čega je važno znati zašto svoju mačku trebate izbjegavati svakodnevno hraniti hranom na bazi tune.

Tunu mačkama treba davati u malim količinama i rijetko. Jedna čajna žličica tunjevine jednom ili dva puta tjedno više je nego dovoljna za mačku. One trebaju cjelovitu i uravnoteženu prehranu, a 10 posto ili manje mačjeg dnevnog unosa kalorija trebalo bi potjecati od tunjevine (ili drugih dodatnih poslastica).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:03