DRAŽESNA BIĆA

Pulski aksolotli dobro napreduju: ‘Njihovi maleni su upravo u karanteni...‘

Ubrajaju se u kritično ugrožene vrste zbog više od 80 posto smanjenja populacije
 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su zadnjih dana pripremali novu nastambu za aksolotle odnosno meksičke salamandre (Ambystoma mexicanum) koje smo dobili kao donaciju iz ZOO Zagreb 2016. godine. Njihovi aksolotli, dodali su, se kontinuirano razmnožavaju još od 2018.godine i to u periodu od veljače do lipnja te trenutno imaju mlade u karanteni, a u nastambi se mogu vidjeti nakupine jajašaca.

- Ove životinje obitavaju u vodama stajaćicama te unatoč tome što imaju vanjske škrge, mogu izaći na površinu jer imaju pluća kao i većina vodozemaca. Zanimljivo je da su u prirodi jedinke uglavnom tamnije boje (smeđa, maslinasta) zbog lakše kamuflaže, dok su jedinke uzgojene u zatočeništvu raznobojne (tamna, roza, albino, mozaično) - pojasnili su iz akvarija.

Prema IUCN-u se ubrajaju u kritično ugrožene vrste (CR) zbog više od 80 posto smanjenja populacije, što se pretpostavlja da je posljedica urbanizacije, onečišćenja vodotokova te prekomjerne predacije i konkurencije invazivnih vrsta. Rasprostranjen je samo u 3 jezera u Meksiku. Chalco, Xochimilco i Chapultepec, što je malo područje. Zbog toga su ta simpatična stvorenja u opasnosti da uskoro posve nestanu s lica zemlje (u divljini).

image
Akvarij Pula
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:37