PORAZNO

Medvjedi u opasnosti: ‘Procjenjuje se da je 70 do 80 posto mladunaca rođenih ove godine mrtvo‘

Uz žireve, ružičasti losos važan je izvor hrane za oko 500 ovih životinja koje žive duž poluotoka Shiretoko

Ilustracija

 Chris Willson/Alamy/Alamy/Profimedia

Čak osam od deset mladunaca smeđeg medvjeda rođenih ove godine u zabačenom dijelu sjevernog Japana uginulo je zbog nestašice lososa, a stručnjaci za to krive porast temperature mora izazvan klimatskim promjenama.

Uz žireve, ružičasti losos važan je izvor hrane za oko 500 smeđih medvjeda koji žive duž poluotoka Shiretoko na Hokkaidu, mjesta svjetske baštine UNESCO-a poznatog po zadivljujućoj obali i divljim životinjama.

Lokalni dužnosnici reagirali su nakon što je operater turističkog broda ovog mjeseca uočio izgladnjelog medvjedića kako očajnički traži hranu na istočnoj obali poluotoka. Medvjed je navodno prevrtao kamenje i prekapao po hrpama nasukanih algi u potrazi za hranom.

Ružičasti losos koji se izleže u rijekama na Hokkaidu provodi zimu u moru, prije nego što se vrati u potoke u Shiretoku između kolovoza i listopada kako bi položio jaja. Smeđi medvjedi obično vrebaju losose dok se kreću uzvodno, ali su bili prisiljeni plivati ​​u moru zbog nedostatka riječne ribe.

- Neki medvjedi su stvarno smršavjeli. “Teško im je, jer u rijekama nema ribe, kao ni prošle godine -rekao je Katsuya Noda, operater turističkih brodova za Guardian.

Stručnjaci kažu da su temperature površine mora kod Hokkaida ostale iznad 20 stupnjeva Celzijusovih od sredine srpnja do početka kolovoza 2021., što je pet stupnjeva više od prosjeka za to doba godine. Upozorili su da će, ako se globalno zagrijavanje nastavi sadašnjom brzinom, temperatura morske vode oko otoka porasti do 10 stupnjeva u 2090-ima u usporedbi s razinama iz 1980-ih.

Masami Yamanaka, istraživač u Zakladi za prirodu Shiretoko, rekao je za da nedostatak lososa, u kombinaciji sa slabom žetvom žira, ima razoran učinak na populaciju smeđeg medvjeda.

- Procjenjuje se da je 70 do 80 posto mladunaca rođenih ove godine mrtvo. To je stvarno ozbiljna situacija - rekao je Yamanaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:14