REZUS MAKAKI

Kinezi su klonirali svojeg prvog majmuna: ‘Svi blistamo od sreće!‘, no mnogi time nisu oduševljeni

Primati su inteligentne i osjećajne životinje, a ne samo alati za istraživanje, poručili su iz RSPCA

Rezus makaki u laboratoriju, ilustracija

 Sam Ogden/Sciencephoto/Profimedia

Kineski znanstvenici objavili su kako su klonirali prvog majmuna. Odabrali su za to vrstu koja se zove rezus makaki i koja se u medicinskim laboratorijima koristi za brojna istraživanja (veoma često iznimno nehumana), jer je njihova psihologija slična ljudskoj. Ovaj se majmun rodio nakon mnogo pokušaja koji su rezultirali preranim rođenjem ili smrti životinje samo nekoliko sati nakon što je došla na svijet.

Prva klonirana životinja bila je ovca Dolly, koja je na svijet došla 1996. godine. Postupak koji je korišten na nju otprilike je isti i u ovom slučaju, objavili su istraživači i dodali kako je majmun na svijet došao prije više od dvije godine, ali su čekali da prođe to vrijeme kako bi mogli utvrditi da je proces kloniranja zaista bio uspješan.

Dr. Falong Lu sa Sveučilišta Kineske akademije znanosti rekao je za BBC News da su "svi blistali od sreće" zbog uspješnog ishoda. No, glasnogovornik britanskog Kraljevskog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) rekao je da organizacija vjeruje da je patnja koja je ovim inom uzrokovana životinjama nadmašila bilo kakvu neposrednu korist za ljudske pacijente.

Rhesus majmuni žive u divljini u Aziji, s populacijama u Afganistanu kroz Indiju, Tajland, Vijetnam i Kinu. Koriste se u eksperimentima za proučavanje infekcija i imuniteta. Prvi makaki majmuni klonirani su 2018., no medicinski istraživači vole rezus makakije zbog njihove genetske sličnosti s ljudima.

Istraživači su koristili 113 embrija, od kojih je 11 bilo implantirano te su postigli dvije trudnoće i jedno živo rođenje. Nazvali su majmuna "ReTro", prema znanstvenoj metodi, nazvanoj "trophoblast replacemement", korištenoj za nastanak životinje.

Iz RSPCA su objavili kako imaju ozbiljne sumnje u vezi s istraživanjem.

- Ne postoji neposredna primjena za ovu studiju. Očekuje se da će ljudski pacijenti imati koristi od ovih eksperimenata, ali bilo kakva primjena u stvarnom životu bit će godinama daleko i vjerojatno će biti potrebno više životinjskih ‘modela‘ u razvoju ovih tehnologije - rekao je glasnogovornik i dodao:

- RSPCA je duboko zabrinuta zbog velikog broja životinja koje neopisivo pate u ovim eksperimentima, koji imaju vrlo nisku stopu uspjeha. Primati su inteligentne i osjećajne životinje, a ne samo alati za istraživanje.

Profesor Robin Lovell-Badge s instituta Francis Crick u Londonu, koji snažno podupire istraživanja na životinjama kada dobrobiti za pacijente nadmašuju patnju životinja, dijeli iste bojazni.

- Broj pokušaja koji su imali je ogroman. Morali su koristiti mnogo embrija i usaditi ih u mnoge surogat majke kako bi dobili jednu živorođenu životinju. Ne možete donositi zaključke o uspješnosti ove tehnike kada imate jedan porod. Trebaju vam najmanje dva, ali po mogućnosti više. - dodaje.

Kao odgovor, dr. Falong Lu rekao je za BBC News da je cilj tima dobiti više kloniranih majmuna uz smanjenje broja korištenih embrija. Dodao je da su za istraživanje dobivena sva etička odobrenja Narodne Republike Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:11